HHO podržava prosvjede protiv Trga maršala Tita

Hrvatski helsinški odbor podržava Građansku inicijativu za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola “Krug za trg” u organiziranju prosvjednog skupa za uklanjanje naziva Trga maršala Tita jer smatra da su iscrpljene sve administrativno zakonske mogućnosti za uklanjanje njegova imena.

Izvršni odbor HHO-a smatra da je daljnje zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositelja jugoslavenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima Vijeća Europe i Europske unije. Također drži da neuklanjanje Titovog imena s javnih površina zagađuje javni prostor, stoji, među ostalim, u pozivu na prosvjedni skup koji je na konferenciji za novinare pročitao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Prosvjed će se održati 5. svibnja na Trgu maršala Tita.

Rasprave u hrvatskoj javnosti potvrđuju općeprihvaćenu i neospornu društvenu istinu da su nakon Drugog svjetskog rata počinjeni masovni ratni zločini nad desetinama tisuća zarobljenih vojnika, civila žena i djece bez suđenja. Tu činjenicu dio društveno-političke elite ne prihvaća do kraja, a posebno dio okupljen oko stranke koja se unatoč svom imenu, ponaša kao pravni, politički i moralni sljedbenik Komunističke partije, organizacije odgovorne za smrt desetine tisuća ljudi, upozorio je Čičak.

Upitan o odluci Predsjedništva Hrvatskog sabora o ukidanju pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom, Čičak je odgovorio da je ona “neinteligentna, kontraproduktivna i licemjerna”. Pokazuje, kazao je, da neke stranke nemaju povijesnu memoriju i da zaboravljaju da su i njihovi – SDP-ovi predstavnici bili u službenom izaslanstvu na Bleiburgu i to dvojica koja su bila najglasnije protiv pokroviteljstva – Ratko Maričić i Nenad Stazić.

Odluka o pokroviteljstvu donesena je kosenzusom i jedino je tako mogla biti i povučena, naglasio je Čičak i ocijenio da je vladajuća koalicija time sebi nanijela dugoročnu štetu. Smatra da se tom odlukom skreće pozornost s pravih gorućih problema za Hrvatsku, jer to nisu ni rasprava o Bleiburgu ni o umjetnoj oplodnji, nego o oplodnji novca o kojoj, kazao je, baš ne možemo puno vidjeti. “Vidimo sve novije oblike harača nad građanima u različitim oblicima poreza, davanja, dizanja cijena”, ustvrdio je Čičak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*