Hillary Clinton odobrila izručenje Edina Džeke i Raseme Handanović

Edin Džeko (39) i Rasema Handanović zvana Zolja (38), bivši pripadnici specijalne postrojbe “Zulfikar” Armije RBiH, optuženi za ratni zločin nad rvatima u konjičkom selu Trusini, bit će izručeni BiH iz Amerike u roku od dva mjeseca.

Nakon sastanka s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, američka državna tajnica Hillary Clinton potpisala je izručenje Džeke i Zolje.

Kako piše Večernji list, upravo je Hillary Clinton bila jedina osoba koja je mogla odobriti izručenje jer je spomenuti dvojac nakon rata iselio u Ameriku, dobio državljanstvo ove zemlje.

Dugo vremena nije se znalo gdje se nalaze Džeko i Handanović, ali upornim potragama određenog kruga ljudi, oni su locirani, otkriven je njihov ratni put i na kraju su uhićeni u Americi.

Uhićene se tereti za ratni zločin u selu Trusina, općina Konjic, gdje je 16. travnja 1993. ubijeno 22 Hrvata, od čega čak 19 civila, među kojima i tri žene i dvoje novorođenčadi. Među ubijenima su i tri pripadnika HVO-a, koja su čuvala selo, te se prije smrti mirno predala. Handanovićeva je, prema svjedočenjima, bila posebno okrutna. Stalno pod punom ratnom spremom, žena zvana Zolja i Zukina amazonka i osobno je ubijala.

Navodno je ustrijelila jednu ženu i stariji bračni par u dobi od 65 do 70 godina. “Ta žena je zapovijedala, nju su svi slušali. Poslije napada na selo rekla je da nas preživjele odvedu u jednu kuću, poliju benzinom i zapale, ali među vojnicima nije bilo ljudi koji su to htjeli napraviti”, posvjedočila je, među ostalim, jedna preživjela Hrvatica.

Navodi se i da je sudjelovala u streljačkom vodu koji je pogubio nenaoružane hrvatske vojnike i civile te da je nakon strijeljanja prilazila onima koji su još davali znakove života i pucala im u glavu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*