Hillary Clinton preuzela odgovornost za smrt diplomata u Bengaziju

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak da ona preuzima odgovornost za posljedice napada na američki konzulat u Bengaziju, dok ta afera izaziva političke napetosti u Sjedinjenim Državama prije predsjedničkih izbora.

U razgovoru u ponedjeljak navečer za američke tv-kanale CNN i Fox iz glavnog grada Perua, šefica američke diplomacije je prije svega željela zaštititi predsjednikaBaracka Obamu i njegovog zamjenika Joea Bidena od napada iz republikanskog tabora Mitta Romneya kada se radi o sigurnosti konzulata u Bengaziju prije atentata.

“Preuzimam odgovornost” za posljedice napada 11. rujna u kojem je ubijen američki veleposlanik u Libiji Christopher Stevens, rekla je Clinton.

“Vodim State Department koji zapošljava 60.000 ljudi u svijetu u 275 diplomatskih i konzularnih misija i predsjednik i zamjenik predsjednika nisu bili upoznati s odlukama koje su donijeli profesionalni djelatnici”, rekla je državna tajnica.

Istaknula je da prije svega želi “izbjeći političku klopku”.

Afera Bengazi potresa američku političku scenu uoči predsjedničkih izbora 6. studenoga.

Republikanci predbacuju demokratskoj vladi predsjednika Obame propuste u pogledu sigurnosti i podataka od obavještajnih službi prije napada na konzulat i ističu da su demokrati zakasnili priznati da se radi o terorističkom atentata u koji je upletena Al-Kaida.

Republikanski senator John McCain, koji je 2008. uz Obamu bio predsjednički kandidat, u priopćenju je pozdravio “hvale vrijednu gestu” Hillary Clinton, “posebice dok Bijela kuća pokušava izbjeći bilo kakvu odgovornost”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*