Hillary Clinton: SAD doista bolje od Europljana razumiju probleme BiH

Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je da se trenutačni problemi u Bosni i Hercegovini moraju riješiti u što kraćem roku, jer trenutačno stanje, posebno zastoj u formiranju vlasti, blokira bilo kakav napredak u BiH, među ostalim i euroatlantske integrativne procese.

»Onima koji ne žele dogovor i rješavanje problema treba dati određeni rok nakon kojeg, ako ne budu spremni za dogovor, treba nastaviti bez njih, a oni svoju novu šansu trebaju tražiti na nekim idućim izborima u BiH«, kazala je državna tajnica SAD-a, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Clinton je to kazala prilikom susreta s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, koji se nalazi u višednevnom posjetu Sjedinjenim Državama.

U priopćenju iz Predsjedništva BiH o ovom susretu navedeno je kako je državna tajnica SAD-a istaknula da je SAD prijatelj BiH, da je na strani Bosne i Hercegovine i da je spreman pomoći u rješavanju problema u BiH, jer je SAD mnogo uložio i mnogo postigao u ovoj zemlji, ali da isto tako ima velika očekivanja u budućnosti.

akođer je izrazila očekivanje da će Bosna i Hercegovina do summita NATO-a ispuniti uvjete postavljene pred nju na ranijem skupu tog saveza u Tallinnu, te da će u svibnju 2012. u Chicagu, pod predsjedanjem SAD-a, BiH početi svoj završni proces postajanja punopravne članice NATO-a.

Zanimljivo je da je Komšić tijekom susreta s Clinton kao kuriozitet naveo činjenicu da, i pored toga što je BiH dio Europe, ova zemlja često nailazi na bolje razumijevanje SAD-a nego nekih europskih zemalja, što je Clinton ocijenila ne kao kuriozitet nego kao razumljivu činjenicu, s obzirom ne to da je i SAD, kao i BiH, pluralna, multietnička društva.

Posebno zanimanje javnosti izazvalo je pitanje stava Bosne i Hercegovine o politički osjetljivom zahtjevu Palestinaca za primanje u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda. Naime, BiH kao nastalna članica Vijeća sigurnosti imati važnu ulogu u rješavanju tog pitanja. U najavama sastanka Komšića i Clinton neki lokalni mediji pisali su kako se može očekivati da će američka državna tajnica zatražiti od Komšića da u dnevni red iduće sjednice Predsjedništva BiH uvrsti izjašnjavanje o palestinskom zahtjevu za primanje u članstvo u Ujedinjene narode te da će ga »dobronamjerno savjetovati« da odmah nakon te rasprave glasuje protiv palestinskog zahtjeva! Navodno je Amerikancima izuzetno stalo da se do kraja godine, do kada je BiH članica Vijeća sigurnosti UN-a, palestinski zahtjev odbaci. SAD je, podsjetimo, izričito protiv priznanja neovisnost Palestine u sadašnjim okolnostima.

U priopćenju iz Predsjedništva BiH nakon sastanka Komšića i Clinton navedeno je da je američka državna tajnica zahvalila Bosni i Hercegovini za njezin rad i aktivnosti u sklopu nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a te istaknula da je rad misije BiH u New Yorku bio osmišljen i politički zreo.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*