HND i sindikat pokušavaju zaštititi novinate ugaslog tjednika ‘Forum’

HND i strukovni sindikat bore se za novinare nedavno ugaslog tjednika Forum. Traže da uprava Večernjega lista, tvrtke koja je izdavala Forum, odustane od davanja otkaza. Forumje, unatoč kvaliteti i čitanosti, ukinut zbog manjka oglasa.

Novinari se bune jer su, prema ugovorima o radu, trebali nastaviti raditi u Večernjem listu. Uprava koristi teško stanje u medijima pa za sitne honorare angažira otpuštene novinare iz ugaslih redakcija, a stalno zaposlene pomalo otpušta. Radničko vijeće stoga traži da se odluke o otkazu povuku.

Novinare Foruma poduprli su Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara. Upozoravaju da se, zapravo, Uprava osvećuje novinarima Foruma jer su lani sudjelovali u štrajku.

Uprava Večernjeg lista oglasila se pisanim odgovorom. “Situacija novinara Foruma bit će riješena u dijalogu između zaposlenika i uprave. Večernji list je mnogo puta do sada dokazao da ima najvišu razinu radničkih prava i socijalnih standarda u medijskoj industriji. Tih načela ćemo se pridržavati i ubuduće”, stoji u njihovu odgovoru.

Novinari Foruma javno poručuju – nećemo se predati. Ako uprava ne povuče odluke o otkazu, čeka je teška sudska bitka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*