HNS BiH županijama s hrvatskom većinom: Ne prihvaćaju odluke “nelegalne i neustavne” Vlade FBiH

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora danas je u Mostaru zadužilo Odjel za ustavnopravna pitanja, analitiku i nacionalnu sigurnost Glavnog vijeća HNS BiH da, na tragu Rezolucije HNS BiH, pripremi i predloži rješenja koja se tiču izmjena i dopuna Ustava BiH, izmjena i dopuna Ustava FBiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kojima će se osigurati provedba presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, uz istovremeno otklanjanje svih diskriminatorskih odredbi prema hrvatskom narodu u BiH.

Predsjedništvo HNS BiH nalaže vladama županija s hrvatskom većinom da ne prihvaćaju i ospore odluke “nelegalne i neustavne” Vlade Federacije BiH koje ugrožavaju interese hrvatskog naroda u BiH, te koje na neustavan način preuzimaju ustavne nadležnosti županija.

Predsjedništvo HNS BiH traži žurnu uspostavu vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji, te inzistira da se vlast istovremeno formira u te dvije županije (“u paketu”).

Na sjednici, Predsjedništvo HNS BiH osudilo je i odbacilo sve aktivnosti, kako nvode, nelegitimnog i neustavnog Ministarstva za pitanje branitelja u Vladi FBiH, pa samim tim i aktivnosti selektivne revizije, a od županijskih ministarstava branitelja traži organiziranje pravne pomoći braniteljima kojima se svakodnevno uskraćuju prava.

Od županijskih vlada traži se pokretanje kaznenih odgovornosti poradi zlouporabe položaja i ovlaštenja od strane predstavnika “nelegitimnog i neustavnog” Ministarstva za pitanje branitelja u Vladi FBiH i ostalih osoba uključenih u ove postupke.

Na sjednici, Odjel za socijalna pitanja, branitelje i koordinaciju civilnog nevladinog sektora glavnog vijeća HNS BiH je zadužen za praćenje realizacije prethodnog zaključka.

Predsjedništvo HNS-a BiH na sjednici je dalo potporu uspostavi Savjeta Glavnog vijeća HNS BiH, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću HNS-a BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*