HNS upozorava: Prema Ustavu su obrazovanje i znanost u nadležnosti županija

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana 4. zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS BiH uz nazočnost predsjednika županijskih vlada iz stranaka HNS-a, objavljeno je na web stranici HDZ-a BiH.

Predsjednici stranaka hrvatskog bloka koji sačinjavaju predsjedništvo HNS-a BiH posebno značajnim su ocijenili rad na aktivnostima vezanim uz ustavne promjene i promjene Izbornog zakona BiH. Također, konstatirano je kako obrazovanje i znanost predstavljaju ustavnu nadležnost županija, te stoga Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS BiH najoštrije osuđuju postupanja federalne Vlade vezane uz provedbu odluke Ustavnog suda FBiH o ministarstvima obrazovanja i kulture Federacije BiH.

Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS BiH su dali punu potporu nastavku aktivnosti na uspostavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH), i intenziviranju procesa uspostave kanala na hrvatskom jeziku u BiH. Prihvaćena je i inicijativa hrvatskog iseljeništva za pomoć pri otvaranju ureda HNS-a u Washingtonu, Bruxellesu i Berlinu.

Na prijedlog predsjednika Glavnog vijeća, Predsjedništvo HNS-a BiH imenovalo je Dragana Vrankića zamjenikom predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH, informirao je sudionike sastanka o razgovorima koji se vode u ime hrvatskog bloka s predsjednicima političkih stranaka o implementaciji izbornih rezultata i uspostavi vlasti u BiH.

Još jednom je naglašeno da na svim razinama vlasti u BiH hrvatske pozicije trebaju zauzeti predstavnici hrvatskih stranaka iza kojih stoji većinska izborna volja hrvatskog naroda. Predsjedništvo HNS-a i Glavno vijeće HNS-a nastavit će svoje aktivnosti na jačanju pozicije hrvatskog naroda u BiH i ostvarivanju pune ustavne i institucionalne jednakopravnosti sa svim narodima u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*