HNV: Bez dijaloga i mira među religijama nema ni dijaloga i mira među ljudima

Pod geslom “Naša je budućnost živjeti zajedno – Religije i kulture u dijalogu” priređuje se od 9. do 11. rujna međureligijski dijaloško-molitveni susret u Sarajevu u organizaciji Zajednice Saint’ Egidio, Islamske zajednice u BiH, Srpske pravoslavne crkve, Vrhbosanske nadbiskupije i Jevrejske zajednice BiH.

”Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV BiH) izražava veliku radost i zahvalnost zbog održavanja takvog značajnog međunarodnog skupa u Sarajevu kao simbolu europskog Jeruzalema po svojem multireligijskom i multikulturnom modelu života u prošlosti”, izjavio je tim povodom fra Luka Markešić, predsjednik HNV-a BiHa.

”Svrha ovog skupa je sigurno da potvrdi vrijednost toga modela Sarajeva kao glavnog grada BiH također u sadašnjosti i budućnosti ove države, koja je danas paradigma svijeta, i po tom ima veliko značenje i za cijeli sadašnji i budući multireligijski i multikulturalni svijet radi življenja zajedno u pravdi, istini, slobodi i miru.

Opravdano nadanje da će to Sarajevo i postati, usprkos tragičnog rata 1992-1995, jest onaj Duh Asiza koji vodi Zajednicu Saint’ Egidio na ovom našem međureligijskom okupljanju, kojim je papa Ivan Pavao II. pokrenuo godine 1986. u gradu Asizu sve religije u svijetu da u mirotvornom duhu sv. Franje Asiškoga potakne na međusobni dijalog radi izgradnje boljeg svijeta i civilizacije ljubavi.

Pouzdanje za to daje i onaj plamičak duha kojeg su ovdje čuvali i razvijali također franjevci u Sarajevu, skupljajući svake godine predstavnike svih religija u crkvi sv. Ante na Bistriku na sličan dijaloško-molitveni susret kao što je ovaj danas u Sarajevu.

Uvjereni smo, zaista, da bez dijaloga i mira među religijama nema ni dijaloga i mira među ljudima, narodima i državama svijeta, kao i kod nas u Bosni i Hercegovini”, stoji u priopćenju HNV-a BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*