HNV je protiv trećeg entiteta, zalaže se za kantonizaciju čitave BiH

luka-markesic---ivo-komsicBez reorganizacije Bosne i Hercegovine nije moguća ni uspješna reorganizacije Federacije BiH, pa se stoga Hrvatsko narodno vijeće BiH zalaže za kantonizaciju cijele BiH, a ne samo jednog njenog entiteta, glavna je poruka konferenciju o temi “Reorganizacije Federacije BiH i države BiH”.

Skup je organizirao HNV, a predsjednik te organizacije fra Luka Markešić istaknuo je da se HNV želi uključiti u organizaciju BiH, podsjećajući na inicijativu koju predlaže američko veleposlanstvo – da umjesto sadašnjih deset bude šest kantona.

Iz HNV-a su pozdravili smanjenju broja kantona u FBiH, ali upozoravaju na činjenicu da Republika Srpska nije tako uređena zbog čega je država BiH asimetrično uređena, te smatraju da je i to jedan razloga sadašnje krize, a Markešić s tim u vezi naglašava da bi još veća nepravda bila napravljena kada bi BiH dobila još jedan entitet.

Predsjednik HNV-a Markešić smatra da je potrebno prije svega postići institucionalnu ravnopravnost, a ističe i da bi važne oblasti koje su sada na nivou kantona poput zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite trebala biti uređene na razini entiteta, odnosno na državnoj razini.

Komentirajući inicijativu da Mostar bude glavni grad Federacije BiH Markešić kaže da je to politički pogrešno rješenje jer je Sarajevo glavni grad BiH i kao takav treba biti i sjedište svih naroda pa tako i Hrvata dodajući da je Sarajevo oduvijek bio glavni grad Hrvata i politički, i kulturno, ali i vjerski.

O ovoj temi govorio je i član HNV-a Ivo Komšić koji također smatra da je potrebna reorganizacija oba entiteta budući da je nemoguće napraviti BiH funkcionalnijom ukoliko se samo donekle teritorijalno racionalizira Federacija BiH.

Smatra i da nije dobro inzistirati na racionalnosti Federacije samo putem smanjenja entiteta nego je potrebno uraditi racionalizaciju funkcija Federacije BiH, jer kantoni nisu funkcionalni, a pojedini ni ekonomski održivi.

“Kantoni trebaju biti funkcionalni i treba ih biti onoliko koliko ih može opstati. Postoje kantoni koji se ne mogu održati nego se moraju sufinancirati. Građani i privreda BiH ne mogu više funkcionirati sa administracijom od koje nema nikakve koristi”, ističe Komšić.

Predsjednik Posavske stranke i zastupnik u Skupštini Posavskog kantona Nino Sušilović također smatra da preuređenje same Federacije BiH neće riješiti probleme, nego je to samo odgađanje problema stoga treba biti oprezan da se takvim preuređenje ne napravi više štete nego koristi.

po njegovim riječima, pripajanje Posavskog kantona Tuzlanskom kantonu, što se spominje kao opcija, nije dobro i to neće biti funkcionlano, a moglo bi izazvati i kontraefekte i nezadovoljstva.

Zbog svih ovih stvari u HNV smatraju da je potrebno aktivno se uključiti u iznalaženje pravednog rješenja kako bi se i ostvarili ciljevi za izgradnju BiH kao pravedno uređene, demokratske i pravne države ravnopravnih naroda.

7 Comments

 1. Bravo..konačno razuman glas.Dosta je bilo onoga kleptomana što nas sa 21% sruši na 8,8% a izgleda da ne misli stat dok se ne ispuni Radovanovo 3 % Hrvata u BiH.

 2. Hrvoje, prije nego što doneseš definitivan sud o tome je li ovo razuman prijedlog, pričekaj popis stanovništva pa vidi gdje je sada tih 8,8 posto. Kad vidiš koliko je Hrvata ostalo u “multiteničkoj” Tuzli i u Sarajevu, onda ćeš ti valjda biti jasno što bi značila kantonizacija kakvu predlaže HNV.

 3. Pejo.Zaboravio si reći tko je kriv za to?
  Na kraju krajeva ..ako ste vi sve učinili da mi ne postojimo..zašto bi mi podržavali nešto što je nas uništilo?

  • Anto kako imaš kratke vidike.Ti razmišljaš uglavnom ovako *ako moje selo nije u Herceg Bosni neka propadne Herceg Bosna*.Ako se prije popisa pučanstva ne formira hrvatski entitet Hrvati neće uopće biti konstitutivni narod u BiH a sve zahvaljujući onima koji vjeruju Muslimanima u njihovu dobru namjeru i onima koji misle da će se ukinuti RS.

 4. Anto, tko smo mi, a tko ste vi? Što sam ja učinio da ti ne postojiš? Ja razumijem da netko može biti ogorčen i razočaran, ali ne može ipak svakoga redom optuživati da mu je za nešto kriv.
  Ja nisam ni pokušavao reći tko je kriv, možda nisam dovoljno pametan da krivca tako lako prepoznam. Ali znam da je od 1990. do danas u svakom dijelu BiH izbrisan onaj tko nije većina. Tamo gdje je manjina preživjela rat, nije preživjela mir i to će potvrditi popis stanovništva!

 5. “Namirisao” sam dozu zlurade ironije u tvome:”Tamo gdje je manjina preživjela rat, nije preživjela mir i to će potvrditi popis stanovništva!” Trebao si dodati: ” s radošću izjavljujem”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*