Hoće li Miroslav Tuđman odgovarati na pitanja Karadžićeve obrane?

Iako je odvjetnički tim haaškog optuženika Radovana Karadžića zatražio razgovor s bivšim šefom Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslavom Tuđmanom, koji bi se trebao održati 26. kolovoza, još nije izvjesno što će se zapravo dogoditi. Kako je Vjesniku rekao Miroslav Tuđman, izdan je obvezujući sudski nalog – sub poena, no on od nadležnih hrvatskih institucija još nije dobio nikakav odgovor o tome, pa ni njemu samom nije jasno kako će postupiti.

“Ili ću kršiti jedan, ili drugi zakon”, kaže Tuđman i objašnjava kako je odbio zahtjev Karadžićevih odvjetnika za razgovorom, no onda su oni to zatražili sudskim putem pa je izdana sub poena.

“Tu postoji i druga stvar. Oni su tražili od nadležne institucije da me oslobodi čuvanja državne tajne, a ja dosad nisam još dobio nikakvu informaciju o tome”, naglašava Tuđman dodajući kako zapravo ne zna koja je institucija u pitanju – je li to Ured za suradnju s Haaškim sudom ili koja druga.

U hrvatskom Uredu za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima Vjesniku je, pak, rečeno kako o tome ne mogu govoriti jer je riječ o povjerljivim podacima.

Podsjetimo, bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojem se sudi za genocid počinjen na području Bosne i Hercegovine, zatražio je od Hrvatske da razjasni hoće li na predstojećem razgovoru njegova pravnog savjetnika s Miroslavom Tuđmanom bivši šef HIS-a biti oslobođen čuvanja državne tajne.

U srpnju je raspravno vijeće odobrilo Karadžićev zahtjev za izdavanjem naloga hrvatskoj vladi da bivšem šefu HIS-a Miroslavu Tuđmanu uruči poziv za razgovor i poduzme sve potrebne mjere kako bi se on pojavio na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi Karadžićev pravni savjetnik. Sudsko vijeće time je prihvatilo Karadžićev zahtjev za razgovorom s Tuđmanom koji je, kako je obrazloženo, kao šef HIS-a znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH.

Iz prepiske s koje je nakon izdavanja naloga skinuta oznaka tajnosti, jasno je međutim da će Tuđman odbiti odgovarati na pitanja koja se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti, čak i uz obvezujući nalog suda jer bi time kršio hrvatske zakone. Karadžić je stoga poručio da će, ako Hrvatska ne dopusti Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnog vijeća da joj se izda nalog za to.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*