Hoffmann EUPM-u i policijskom ravnatelju dostavio dokaze o brutalnosti policije prema navijačima Zrinjskog

Nedavni incidenti nakon nogometne utakmice između sarajevskog Željezničara i mostarskog Zrinjskog, kada je došlo i do fizičkog sukoba između sarajevskih policajaca i mostarskih navijača, u kojem su pripadnici Postrojbe za potporu MUP-a Županije Sarajevo navodno upotrijebili prekomjernu silu, izazvao je i reakciju policijskih profesionalaca.

Kako piše bh. izdanje zagrebačkog Večernjeg lista, Svevlad Hoffmann, policijski službenik u činu glavnog policijskog inspektora, obratio se jučer kao građanin županijskom policijskom ravnatelju u Sarajevu Vahidu Ćosiću sa zahtjevom da se pokrene interni postupak protiv neimenovanih policijskih službenika koji su prekoračili svoje službene ovlasti, između ostalog, premlatili jednog od navijača Zrinjskog nakon spomenute utakmice, a što se vidi i na snimku kojeg je Hoffmann priložio.

– Nažalost, među glavnim vinovnicima ovih nesportskih događanja mediji, čijim izvješćima ja raspolažem, označili su pojedine pripadnike Postrojbe za potporu MUP-a Županije Sarajevo, koji su prema istim prekoračili svoja službena ovlašćenja glede prikladnosti i proporcionalnosti primjene policijskih ovlasti propisanih člankom 8 Zakona o policijskim službenicima Županije Sarajevo, odnosno isti su uporabili prekomjernu silu prema gostujućim navijačima i poticali na nacionalnu, vjersku i političku mržnju, navodi Hoffmann u svom zahtjevu za pokretanje internog postupka.

On ističe kako je snimak brutalnog premlaćivanja navijača Zrinjskog upotrebom nogu, službene palice i službenog zaštitnog štita, sam po sebi dovoljan dokaz o najblaže kazano neprofesionalnom ponašanju policijskog službenika koji za svoj rad i ponašanje odgovara policijskom ravnatelju, a ovaj, pak, javnosti.

Hoffmann na kraju ističe kako zahtjeva i očekuje da se utvrde sve okolnosti ovog slučaja, a ponašanje policijskih službenika koje je uznemirilo dio javnosti, preispita.

Ako se cijeloj istrazi ne pristupi profesionalno, upozorava on, posljedice bi mogle biti vrlo ozbiljne, a kao glavnu navodi gubitak povjerenja značajnog broja građana Federacije Bosne i Hercegovine u policijski profesionalizam pripadnika MUP-a Županije Sarajevo, njihovu nepristranost i ravnopravno tretiranje svih pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Hoffmann je svu dokumentaciju, uključujući i snimku premlaćivanja navijača Zrinjskog dostavio i EUPM-u, a u izjavi za Večernjak kaže da očekuje da će njegov zahtjev ozbiljno biti razmotren od policijskog ravnatelja i mjerodavnih službi.

Hoffmann je, inače dugogodišnji policijski službenik, a svojedobno je bio i na funkciji pomoćnika ministra unutarnjih poslova Županije Sarajevo.

18 Comments

 1. Gdje su ti takizvani pravasi.Provasi su ko konj klimaju glavom i sve odobravaju.Prevasi rade da sto vise ponize Hrvate kako bi bili odni Muslimanseke sluga

   • PRAVASU LAZNI,
    PONOVO POCINJES DA LAJES,,U TVOM ZELENOM SARAJEVU JE HRVATSKI GRB I ZASTAVA ZABRANJEN,,LAZNI PRAVASU-POLICIJA DJAMAHIRIJE MIRNO GLEDA SPALJIVANJE ZASTAVE SVIH HRVATA U SARAJEVU,,DJAMAHIRIJSKA POLICIJA BRANI ZELENE TURSKE ZASTAVE U ZELENOM SARAJEVU,,SVAKA ZASTAVA HRVATSKOG NARODA U SARAJEVU JE USTASKA–JESI LI BIO I TI U VELIKOM SLAVLJU U SARAJEVU KADA JE TURSKA IZBACILA HRVATSKU GOLOM U ZADNJIM SEKUNDAMA,,U TVOM ZELENOM SARAJEVU SE TO SLAVILO SA TURSKIM ZASTAVAMA–PASCE TI JE ONAJ KO TE ODRANIO I VASPITAO,,TI PRODANA DUSO.

    • Nisam lažni pravaš i nisam đubre kao tvoj komentar.Krivo vam što ima Hrvata u Sarajevu koji mrze politiku HDZ i koji nikad neće svoj glas dati lopovu Čoviću.

     • EFENDIJA,,
      NIKO OD TEBE NE TRAZI DA DAS GLAS COVICU ILI NEKOM DRUGOM–LAZNI PRAVASU PROGOVORI O JAVNOM SPALJIVANJU HRVATSKOG STIJEGA NA UTAKMICAMA U SARAJEVU–ZASTO SE SVE STO JE HRVATSKO TAKO MRZI U TVOM ZELENOM SARAJEVU–RECI BOSNJO.

     • Spaljivanje Hrvatskog stijega osuđujem ali osuđujem i sva spaljivanja stijega države Bosne i Hercegovine.Osuđujem sva barbarska ponašanja i izlive mržnje prema drugom i drugačijem.Onda treba dozvoliti svima u ovoj zemlji pored Hrvatskog sijega stoji i Bosanski stijeg i niko onda neče imati provokacije na stadionima od Neuma do Sarajeva i Orašja.

 2. POLITIKA HDZ JE NAPRAVILA SAMA SEBI MRŽNJU U SARAJEVU.HRVAT JESAM I DPBRO ŽIVIM U SARAJEVU I NISAM NIKAD IMAO LOŠE ISKUSTVO SA BOŠNJACIMA JER IMAM ZDRAV RAZUM.
  ZNAM NEKE HADEZEOVCE KOJI NAVIJAJU ZA ŽELJEZNIČAR U SARAJEVU.KOJI TDU NA UTAKMICE REDOVNO.

  • ZA LAZNOG PRAVASA KOJI SE HRVATOM PREDSTAVLJA–NAVIJACI ZRINJSKOG SU PRETUCENI ZBOG HRVATSKE ZASTAVE NA STADIONU,SPECIJALCI TVOJE DJAMAHIRIJE GLEDAJU MIRNO KADA GORI HRVATSKI NACIONALNI BARJAK,TURSKA ZELENA ZASTAVA IM JE DOBRODOSLA,,SVAKO SA HRVATSKIM GRBOM JE DJAMAHIRIJSKOM SMRADU USTASA–DO JUCE SU RADO MUSLIMANI USTASE BILI–KOGA TI GLUMIS,,,ZNAS LI DA SU I MUSLIMANI U GORAZDU HRVATI BILI DOK IH JE LIJAN PLACAO,,STA TO LAPRDAS OKO HDZ-a,,IMA TAMO LOPOVA–U SARAJEVU SUDE COVICU VEC 10 PUTA–NE OSUDISE GA,,TI IH BRANIS–HRVATSKI STIJEG SE JAVNO SPALJUJE U SARAJEVU UZ PODRSKU MUSLIMANSKE POLICIJE–MISLIS LI TI SA TURSKOM ZASTAVOM DO DRINE.

   • NISAM JA REKAO O HRVATSKOM STIJEGU NIŠTA U KOMENTARU.KAO PRVO NISAM LAŽNI PRAVAŠ I SAMO KAŽEM KOLIKA JE MRŽNJA NA SVIM STADIONIMA U BOSNI I HERCEGOVINI.TREBA DONJETI ZAKON O SPREČAVANJU NEREDA NA SVIM ŠPORTSKIM BORILIŠTIMA I TERENIMA I RIGOROZNE KAZNE I POLICAJCIMA KOJI PREKORAČE OVLAŠTENJA U SLUŽBI ZAKONA.KADA SE NAPADAJU DUŽNOSNICI STRANAKA IZ REDA HRVATSKOG NARODA KOJE MISLE DRUGAČIJE OD HDZ BIH I HDZ 1990 SU IZDAJNICI.NEKA POGLEDAJU SVOJ BARBARSKO PONAŠANJE PREMA LJUDIMA KOJI NEČE POLITIKU HADEZEOVACA.

    • EFENDIJA NISAM SIGURNO I NEČE MENI HADEZEOVCI ODLUČIVATI KOJE HRVAT U OVOJ ZEMLJI.KATOLIK JESI TI BOSANSKI KATOLIK ILI HRVAT? JA NISAM PLAŠLJIV KATOLIK I JESAM HRVAT U SARAJEVU.

     • DOBRO TE TVOJI MUSLIMANI NAUCISE DA KAZES BOSANSKI KATOLIK–JA JESAM HRVAT–TI TO PO SVOJOJ MRZNJI PREMA HRVATIMA KOJI NE MISLE KAO TI-SIGURNO NISI,,MALO VAS JE HRVATICA OSTALO U TOM TVOME ZELENOM SARAJEVU DA BI TOLIKO PAMETOBVAO–EFENDIJA.

     • Koliko nas Hrvata u Sarajevu ima i koliko nas je ostalo i hvala bogu da ima Hrvata u Sarajevu.

     • HRVAT JESAM I ŽIVIM U SARAJEVU ALI NISAM HERCEGOVAC I PRIPADAM BOSANSKIM HRVATIMA NA TERITORIJI ODVOJENOJ I PRODANOJ OD HDZ BiH I TAKVI LJUDI SA MRŽNJOM KAO TI KATOLIK.TEBI JE DŽABA OBJAŠNJAVATI DA POSTOJE HRVATI KOJI NIKAD SVOJ GLAS NEČE DATI HDZ BiH I HDZ 1990.

     • DOBRO KAZES DA NISI EFENDIJA,,
      EFENDIJA NA TURSKOM ZNACI GOSPODIN–TI SI IZROD KOJI KOJI MRZI SVE STO VECINA HRVATA MISLI,,BORI SE ZA SVOJ NACIONALNI INTERES,,NIKADA SMRADU NISI OSUDIO ZLOCINE MUSLIMANSKIH HORDI NAD HRVATIMA SREDNJE BOSNE—COVICA KOJEM MUSLIMANSKI SUDOVI SUDE VEC DESET PUTA–RAZAPEO BI NA KRIZ–NAJVJEROVATNIJE SI PROTIV HRVATSKOG NARODA I RATOVAO KAO I ONAJ KLON OD HRVATA-KOMSIC.

    • Vi pravaski stakori sramtese svoje sjene na grubom izdaji Hrvata. Vi se nemozete oprati. Vasa pokvarenost prisla sve moralne granice. Klimate glavom.Ugledajte se ne Srposkog lidera Dodika, a ne da budete ko stakori.

 3. U pravu si Pravas Sa, postoje Hrvati koji nikad nece dati glas HDZ-u, no postoji i oni koji hoce i njih je, na tvoju zalost, puno vise. A u demokraciji se glasuje, pa se onda uvazava stav vecine.

  • Hvala bogu i sada je HDZ oporba 4 naredne godine u Federaciji i ostajemo do kraja.Za sva pitanja je nadležan OHR.

   • ZA LAZNOG PRAVASA,,
    TVOJIH DESETAK PRODANIH KLONICA KOJI BI HRVATI ZA PARE HTJELI BITI NIKADA NECE ODLUCITI O SUDBINI HRVATA BIH–DOBRO TE MUSLIMANI UCE,,,
    ALI NECES LAZNI PRAVASKI NI UZ POMOC OHRA VLADATI 4 GODINE–LIJANI I LAZNI PRAVASI SU OBICNA SMRDLJIVA KRPA KOJOM MUSLIMANI NASTOJE IZBRISATI HRVATE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*