Hollande: Proširenje EU je zasad završeno

Proširenje EU je zasad završeno, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, kako prenosi francuska verzija portala EurActiv na svome profilu na Twitteru.

Tu opasku Hollande je izrekao u govoru koji je na jednoj konferenciji držao o sasvim drugoj temi, zaštiti okoliša, javlja Večernji list. Ipak, izjava je znakovita jer zemlje kandidatkinje koje se nadaju ulasku u EU nakon Hrvatske primaju sve više signala iz EU da je daljnje proširenje neizvijesno.

U govoru o stanju Unije predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu nijednom riječju nije spomenuo proširenje, što je prvi put da jedan predsjednik Komisije u nekom programatskom govoru ne spominje tu temu, izravno ili neizravno.

Nakon primanja Hrvatske, Europska unija bi još dugo vremena mogla ostati zatvorena za nove članice jer se kani baviti promjenom svoga unutarnjeg uređenja.

Trenutno su zemlje kandidatkinje Crna Gora, Srbija, Makedonija, Turska i Island, dok Albanija, BiH i Kosovo čekaju na dobivanje statusa kandidata, podsjeća Večernji list.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*