Hosni Mubarak osuđen na doživotni zatvor

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (84) osuđen je na doživotni zatvor zbog ubojstva prosvjednika tijekom pobune protiv njegova dugogodišnjeg režima. Sudac je, obrazlažući presudu, rekao da je Egipat 30 godina pod Mubarakom bio u mraku.

Objavljivanje presude pratili su uzvici oduševljenja građana okupljenih ispred suda, mnogi su i negodovali jer su očekivali da će bivši predsjednik biti osuđen na smrtnu kaznu.

Mubarak je, sa sunčanim naočalama, doveden iz zatvorske bolnice na bolničkom krevetu, u kavezu za optuženike mirno je slušao presudu.

Osim njega, zbog smrti više od 850 prosvjednika tijekom “arapskog proljeća” na doživotni zatvor osuđen je i bivši ministar unutarnjih poslova Habib el-Adli. Mubarakovi sinovi Gamal i Alaa, optuženi za korupciju, oslobođeni su.

Zaključnog dana suđenja Adli je sudu rekao da su ubijanja bila djelo stranih urotnika koji su s krovova pucali na prosvjednike kako bi izazvali sukob s policijom. Adli je rekao da je njegova policija primjenivala samo međunarodno prihvaćene metode u postupanju tijekom prosvjeda.

Sukob Mubarakovih protivnika i pristaša pred sudom pokazuje da su podjele u egipatskom društvu i dalje duboke. Presuda je donesena u osjetljivo vrijeme za Egipat. Do kraja mjeseca trebalo bi se znati tko će biti novi predsjednik – bivši Mubarakov šef zrakoplovstva ili kandidat Muslimanskog bratstva, organizacije zabranjene tijekom vladavine svrgnutog predsjednika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*