Hrvat koji je rat proveo u uniformi RSK od Hrvatske će dobiti 1,5 milijuna kuna odštete

Renato Petrov (44), jedini Hrvat koji je u odsutnosti 1995. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine, u petak je u ponovljenom postupku na Županijskom sudu Zadru nepravomoćno oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

Tri sata nakon izricanja presude, Petrov je napustio istražni zatvor, a na novinarsko pitanje hoće li protiv države podići tužbu zbog 15-mjesečnog boravka u pritvoru, samo je kratko izjavio: “Privatnu”.

Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Ante Krajina također nij bio rječit – rekao jer samo da će slučaj komentirati tek kad presuda bude pravomoćna.

Zastupnik optužbe, zamjenik Državnog odvjetništva Luka Denona najavio je žalbu na izrečenu presudu.

Prema pisanju Večernjeg lista, Petrov bi za odštetu od države mogao dobiti više od milijun i pol kuna, ali tek nakon pravomoćnosti presude.

Predsjednik sudskog vijeća Boris Babić je, obrazlažući oslobađajuću presudu, rekao da sud kao relevantno nije mogao uzeti svjedočenje hrvatskoga vojnika Brune Ivkovića koji je od treće osobe, Mladena Uzelca, 1993. godine u kninskom zatvoru navodno čuo da je Petrov hicem u čelo ubio jednoga starca u Škabrnji prvoga dana napada na to ravnokotarsko mjesto.

Osim toga, ni nalazi dr. Josipa Dujelle, koji je obducirao 43 žrtve ubijene 18. studenoga 1991., nisu potvrdili Ivkovićev iskaz.

“Iskaz Brune Ivkovića, koji je Uzelac opovrgnuo, ovaj je sud stavio u vezu s materijalnim dokazima te ga provjeravao ponajprije s iscrpnim obdukcijskim i ekshumacijskim nalazima svih civilnih žrtava masakra u Škabrnji. Pomnom analizom iskaza dr. Dujelle utvrdilo se kako nitko od žrtava nije imao samo jednu ozljedu glave”, objasnio je Babić.

Petrov, inače Hrvat podrijetlom s otoka Ugljana, tijekom velikosrpske pobune bio je vojni policajac u redovima vojske SAO Krajine, živi u SAD-u, a u ruke hrvatskog pravosuđa dospio je prošle godine u srpnju, kada je na temelju Interpolove tjeralice uhićen u Düsseldorfu i izručen Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*