Hrvat Niko Brajić je bio prva žrtva rata u BiH: Obljetnica napada na Ravno

Prije točno dvadeset godina na današnji dan započeo je napad JNA na Ravno u BiH i na Dubrovnik u Hrvatskoj. Napad na Ravno, hrvatsko mjesto na jugu Hercegovine, počeo je 1. listopada, kao dio akcije napada JNA i četnika na Dubrovnik, Slano i Ston. JNA je tada širila propagandu da se Ravno uopće i ne nalazi u BiH. Selo su granatama iz haubica i minobacača gađali pripadnici zloglasnog Užičkog korpusa tadašnje tzv. JNA.

Dakle, prvi znakovi rata koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu su bili vidljivi već u jesen 1991. Točno prije 20 godina pala je i prva žrtva u hercegovačkom selu Ravno, pa se ona može smatrati i prvom žrtvom u agresije na BiH.

1. listopada 1991. je okupirano Ravno i Popovo na jugu BiH. Tadašnji zapovjednik Titogradskog korpusa i vođa akcija Milan Torbica izjavio je za srpsko-crnogorski tisak: “Moje jedinice su izvanredno iobavile zadatak. Presjekli smo komunikaciju Popovo polje – Zavala – Slano”.

Osim poptuno uništenih sela ubijena su 24 cčvjeka, a 34 ih je umrlo “prirodnom” smrću. Ranjeno je 11 osoba, a njih 18 utamničeno je na dva mjeseca. Po bestijanosti se izdvaja pokolj na Kijevu Dolu, kad je ubijeno i zaklano 7 ljudi starijih od 60 godina.

U selu Trebinja u općini Ravno danas će se služiti i sveta misa, a bit će otkriveno i spomen-obilježje braniteljima Ravnog između Trebinja i Čipikuće.

Prva žrtva agresije na BiH je bio Nikola Niko Brajić. Radi se o vozaču vozila hitne pomoći koji je nastojao pomoći ranjenicima iz svog sela. Agresorske snage su ga uhitile u listopadu 1991. godine, a potom je zatvoren u logor u Bileći. Tamo su ga zlostavljali, a potom i likvidirali.

Na današnji dan prije 20 godina pala je i prva civilna žrtva rata u BiH. 61-godišnji mještanin Trebinje Jozo Stanković, osoba s posebnim potrebama, stradao je od eksplozije granate uz samo selo Trebinju.

Na mjesto njegova stradanja vijenac je položio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

“Mi smo ovdje da bismo podsjetili da je rat u BiH počeo 1991.godine kada je izvršena agresija na mjesto Ravno u kojem žive Hrvati”, kazao je Budimir.

Predsjednik Udruge čuvara povijesti iz Ravnog Tomislav Batina, koja je organizirala godišnjicu prvih sukoba, kazao je kako je 1. listopada 1991. godine u Trebinju kod Ravnog s 82 kamiona stiglo oko 450 vojnika tadašnje JNA. Zaustavljeni su u pohodu prema obližnjem Stonu u Hrvatskoj, nakon čega počinju stradanja mještana Ravnog i okolnih sela.

Na 20. godišnjicu početka ratnih stradanja u BiH u Trebinji je služena sveta misa za sve žrtve rata. Podignut je i spomen križ kao znak sjećanja na zbivanja iz listopada 1991. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*