Hrvat (privremeno) na čelu Vlade RS

Predsjednik manjeg bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo je u utorak i službeno dužnost od dosadašnjeg predsjednika Rajka Kuzmanovića. Primopredaja predsjedničkih dužnosti obavljena je u utorak u Palači RS-a u Banjoj Luci, a Dodik je već za srijedu najavio konsultacije o mandataru za sastav nove entitetske vlade.

Kazao je tim povodom da kao predsjednik ima obavezu osigurati da RS što prije dobije novu izvršnu vlast te najavio da će razgovarati sa svim parlamentarnim strankama u ovom i idućem tjednu.

Dodik je kazao kako očekuje odgovornu vladu, koja će ući u rješavanje važnih pitanja.

Novi entitetski predsjednik od izvršne vlasti očekuje da se naredne godine bavi ekonomijom, obrazovanjem, a naglasio je i da se mora uvesti red u entitetsku službu.

Zanimljivo je da će potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović, inače etnički Hrvat, obavljati premijerske dužnosti do formiranja nove vlade RS.

Naime, Zakon o Vladi RS propisuje da premijer koji je izabran na novu dužnost ima mogućnost prijenosa ovlasti na jednog od potpredsjednika Vlade, kome je uskraćeno samo pravo smjenjivanja ministara.

Kasipović je uvjeren da će nova vlada biti izabrana za petnaestak dana, prenose mediji u RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*