Hrvati će dva puta na birališta: u travnju biraju 12 zastupnika u Europarlamentu, u svibnju lokalnu vlast

izbori-rh-ilustrHrvatska će ove godine po prvi put organizirati izbore za 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Odranije je već poznato da će se ti izbori održati u travnju, jedino još nije točno određeno koje će nedjelje u travnju, ali vjerojatno će to biti 14. travnja, piše Novi list.

Izbore za Europski parlament formalno raspisuje predsjednik Republike Ivo Josipović, provodi Državno izborno povjerenstvo, a u krugovima vladajućih dogovoreno je da se europski izbori provedu u travnju, i dakle ne vežu s lokalnim izborima 19. svibnja (niti s njihovim drugim krugom 2. lipnja), iz jednostavnog razloga što zakonska regulativa propisuje da za EU izbore treba formirati zasebna izborna povjerenstva, kao i zasebne prostorne uvjete i niz drugih pravila, te bi stoga preklapanje s lokalnim izborima umjesto pojednostavljivanja i pojeftinjavanja izazalo – dodatni kaos.

U stranakama vladajuće koalicije, pa tako i u SDP-u čije je Predsjedništvo prošlog tjedna raspravljalo o raspisivanju EU izbora, smatra se naime da bi i za birače, ali i same sudionike izbora bilo previše naporno istodobno pratiti dvije odvojene kampanje – za lokalne čelnike gradova i županija, te Europski parlament.

Zastupnici se biraju na neposrednim izborima, na temelju općeg, slobodnog i jednakoga biračkog prava tajnim glasovanjem na vrijeme od pet godina sustavom proporcionalne zastupljenosti i preferencijalnog glasanja.

To znači da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a stranke ili nezavisne liste moraju prijeći prag od pet posto da bi osvojile jedno od 12 mjesta RH u Europarlamentu.

Ovo će, piše Novi list, biti prvi izbori na kojima će biračima biti ponuđene otvorene liste, što znači da će birači imati pravo zaokruživati imena kandidata redoslijedom kojim žele, odnosno u Europarlament će ući oni koji doista osvoje najveći broj glasova građana, umjesto da kao dosad stranke određuju tko ulazi u predstavničko tijelo s ponuđene liste.

Milanović: Najkasnije u prvoj polovini lipnja

Zakon o izborima zastupnika iz Hrvatske u Europski parlament bio je danas na dnevnom redu hrvatske vlade. Unesene su neke izmjene koje će, među ostalim, omogućiti da birači na glasačkom listiću, osim stranaka, zaokružuju i kandidate.

“Po prvi put, građani će moći zaokružiti ne samo listu, nego i kandidata. U slučaju da građani zaokruže, umjesto jednog kandidata, na što imaju pravo, dvije ili tri osobe, taj listić je i dalje važeći s aspekta zaokružene liste“, pojasnio je premijer Zoran Milanović.

Dodao je kako konačno treba odlučiti i kada će se održati izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Sukladno Pristupnom ugovoru, oni se moraju održati prije ulaska Hrvatske u EU, a ne nakon toga, kako je dosad bilo predviđeno.

To znači, kaže Milanović, da se ti izbori moraju održati najkasnije u prvoj polovini lipnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*