Hrvati danas svale blagdan Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe, svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije, koji se slavi 15. kolovoza je jedan od najvećih blagdana katoličke crkve, tradicionalno se slavi u hrvatskim marijanskim svetištima, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj su najpoznatija svetišta Marija Bistrica i Sinj, a veliki broj vjernika okuplja se i Aljmašu, Ilači, Splitu i na riječkom Trsatu koja svake godine privuku tisuće i tisuće vjernika na hodočašće. U Hercegovini se također slavi u mnogim župama a najpoznatije je svetište na Širokom Brijegu te Posušju. Naravno treba spomenuti i Međugorje u koji je tijekom protekle noći pješice krenuo veliki broj hodočasnika iz čitave Hercegovine.

Tisuće hodočasnika očekuju se u nacionalnome marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Središnje misno slavlje u 11 sati tradicionalno će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Svetkovina uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo posebno se slavi u Sinju, najvećem marijanskom svetištu na jugu Hrvatske. Nakon procesije u kojoj se ulicama grada nosi slika Gospe okrunjene zlatnom krunom, svečanu svetu misu predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U Aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta, jednom od najstarijih i najposjećenijih marijanskih svetišta Đakovačko-osječke nadbiskupije, blagdan se slavi još od 1704. godine. Svetu misu u 10 sati predvodit će nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Marin Srakić.

Na Trsatu u svetištu Majke Božje Trsatske euharistijsko slavlje sa svečanom procesijom s likom Gospe u 18.30 predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu u zavjetnome marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Slavlje počinje svečanom procesijom s Gospinom slikom koja u 18 sati polazi iz splitske provostolnice sv. Dujma te ulicama grada ide do Pojišana gdje će se u 19 sati na otvorenom bogoslužnom prostoru uz svetište služiti svečana misa koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

I u preostalih 1.160 hrvatskih marijanskih svetišta i crkava očekuje se mnoštvo vjernika i hodočasnika. Mnogobrojni štovatelji Majke Božje i ove su godine sudjelovali u višednevnim duhovnim pripravama i cjelonoćnom bdijenju uoči blagdana.

Velika Gospa 15. kolovoza dan je svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo postoji u narodu od prvih kršćanskih vremena. Katolička crkva to je vjerovanje potvrdila kao dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. Blagdan se slavi u mnogim državama, a u Hrvatskoj je proglašen i državnim praznikom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*