Hrvati i Bošnjaci i formalno postaju manjinski narodi u Republici Srpskoj?!

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) i lider vladajuće stranke u tom entitetu SNSD-a, jučer je najavio mogućnost održavanje nove ustavotvorne skupština u RS, koja bi donijela novi ustav, “koji nitko ne može osporiti, pa čak ni visoki predstavnik”.

Uz tvrdnju da Vijeće naroda RS “nije daytonska i ustavna kategorija” te da se zlorabi od Bošnjaka, najavio je da će u idućem razdoblju izaći s prijedlogom da se preispita postojanje spomenutoga Vijeća.

– Jedna od mogućnosti je i novi ustav u kojem bi se isključila bilo kakva uloga tog vijeća. Znači nova ustavotvorna skupština u RS koja bi mogla donijeti novi ustav RS, kazao je Dodik novinarima u B. Luci.

Amandmane na Ustav RS, kazao je, nametnuo je bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch i to, po Dodikovim riječima, nije bila politička volja Republike Srpske.

Podsjetimo, amandmani i Vijeće o kojem govori Dodik odnose se na praktičnu provedbu odluke Ustavnog suda BiH koji je presudio da su sva tri konstitutivna naroda (Hrvati, Bošnjaci i Srbi) konstitutivni na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Iako se provedba odluke o konstitutivnosti proteklih godina uglavnom svela na formu, eventualne promjene Ustava RS o kojima govori predsjednik manjeg bh. entiteta, mogle bi voditi ka tome da Hrvati i Bošnjaci i formalno postanu manjinski narodi u RS.

(Hrvatska riječ)

6 Comments

 1. Zasto vam stoji upitnik u naslovu, pa to nije daleko od istine. Ovako ustrojstvo gde se trazi dominacija jednog naroda nad drugim u svom okruzenju, samo vodi
  tim okolnostima, kao nap. sada je u Banja Luci Hrvata i Bosnjaka kao kineza u Sarajevu. Volim da upotrjebim Dodikov biser kad on hoce da govori o broju Srba u glavnom gradu BiH, cesto zaboravljauci
  brojke na suprotnoj strani. Za podsjecanje u Bamja Luci je bilo prije rata 50% Hrvata i Bosnjaka.
  Naravno, ja zelim da se svi osjecamo kao svoji na svome,ma gde bili, ali za tavo stanje potrebni su istinske demokrate, novi ljudi, a ne ovakvi poput Dodika , koji nista drugo ne rade, osim sto zakuvavaju. Njima nista ne fali. A narodu…….

 2. za novu drzavicu bih tek se treba izboriti OKI,,zamolio bi te da hrvate ostavis na miru==za tvoje podsjecanje-ZASTO JEDAN GLAS MUSLIMANA VRIJEDI NAJMANJE 3 GLASA HRVATA U MOSTARU–OKI SINE MI JOS POSTOJIMO.

 3. pusti oki-ja, ajde da se mi rvati dogovorimo izmedju sebe, hocemo li se opet izdavat i prodavat ili braniti svoj na svome? hrvatstvo se brani u banja luci i rs a ne u mostaru!

  • hrvatstvo i muslimanstvo je bitku u banjaluci izgubilo SINE,,za tu bitku povratka NAMA HRVATIMA PRVO JE IZBORITI FEDERALNU JEDINICU U DJAMAHIRIJI OD FEDERACIJE,,UKLONITI DISKRIMINACIJU HRVATA U MOSTARU-DISKRIMINACIJU PODLE MUSLIMANSKE DJAMAHIRIJE SINAK,,SINE MUSLIMANI NAS U OVOME MOMENTU GAZE VISE OD DODIKA I BANJALUKE,,HRVATSTVO SE MORA PRVO OBRANITI TAMO GDJE BI RAVNOPRAVNO TREBALO BITI–MOSTAR JE NAKARADNA SRAMOTA MUSLICA–NE BOSNJAKA ILI MUSLIMANA–NEGO SRAMOTA MUSLICA SINE.

 4. „U ratu se ne dodjeljuju druge nagrade“, Omar Nelson Bradley (1893-1981), američki general.
  Katoliče, novi rat se dobija samo tamo gdje je prvi izgubljen! Pročitajte povijest od Adama i Eve do danas, pa se uvjerite.
  Mislim da se Vi borite za sramnu I gubitničku drugu nagradu u nekom novom, pogrešnom, nepravednom, (prema vlastitoj braći) izdajničkom, nepoštenom i nekatolički nadahnutom ratu koji je unaprijed izgubljen.
  Apocalypse Now! Rat umišljenih slonova u kojem uludo stradava trava, hrvatska…
  Bog i Hrvati!

  • ko to kaze ko to laze–ZASTO TI TAKO SMETA KADA GOVORIM O POLOZAJU HRVATA U MOSTARU,,,U DJAMAHIRIJI OD FEDERACIJE–U SVAKOJ SU LAZI KRATKE NOGE,,PA I U TVOJOJ,,TU BITKU DOBIJ TI SA SVOJIM BOSNJACIMA U BANJALUCI–MI HRVATI CEMO DOCI POSLIJE NA PIR,,JEDNOM STE NAS VEC IZDALI,,CEKAJ RASPLET PA GLUMI POBJEDNIKA,,TO SMO OD VAS EFENDIJA VEC NAUCILI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*