Hrvati i Bošnjaci se dogovorili u S. Bosni: Blizu rasplet političke krize u BiH!?

Predstavnici dviju ključnih hrvatskih stranaka (HDZ-a BiH i HDZ-a 1990) i stranaka sa sjedištem u Sarajevu (SDA i SDP BiH) u Županiji Središnjoj Bosni postigli su u subotu navečer ključan dogovor o uspostavi vlasti u toj županiji. Time je otvoren put da više od godinu dana nakon izbora, ta županija dobije novu vladu.

Još je važnija činjenica da dogovor postignut u Travniku, čini se, otvara put i za prevladavanje problema u uspostavi vlasti na državnoj razini, koji je izazvao veliku političku krizu u cijeloj zemlji.

Kako je izvijestila Federalna televizija, predstavnici HDZ-a BiH i HDZ 1990, te SDP-a i SDA Županije Središnje Bosne u subotu su se dogovorili o načinu uspostave vlasti, tj. raspodjeli ministarskih pozicija nakon samo dva i pol sata razgovora. Bit je dogovora da će dva HDZ-a imenovati četiri ministra, SDP njih tri, a SDA premijera i jednog ministra. Još nije dogovorena precizna raspodjela ministarskih dužnosti, o čemu bi se trebalo razgovarati do kraja tjedna.

Dogovor u Središnjoj Bosni postignut je nakon su čelnici tih stranaka prije nekoliko dana objavili da su se uspjeli usuglasiti o modelu uspostave vlasti u dvjema tzv. mješovitim županijama u Federaciji BiH – Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj.

Predsjedništvo SDA donijelo je prije četiri dana odluku da će uspostaviti savezništvo s dva HDZ-a u tim županijama te zatražilo od svojih županijskih organizacija da u sljedećim tjednima postignu konačni dogovor o provedbi izbornih rezultata.

Glavni odbor SDP-a BiH također je potkraj tjedna istaknuo da je potrebno što prije formirati vlast u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji te zadužio lokalne stranačke odbore da zaključe pregovore i provedu izborne rezultate.

Uspostava vlasti u tim dvjema županijama bio je jedan od ključnih uvjeta hrvatskih stranaka u prevladavanju krize nastale implementacijom izbornih rezultata u BiH, održanih 3. listopada prošle godine.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović još je u srijedu izvijestio javnost o dogovoru s čelnicima SDP-a BiH i SDA, Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem. Rekao je da je dogovor o županijskih vladama preduvjet da se stanje vezano uz implementaciju izbornih rezultata privede kraju.

Ako se zaključi priča na županijskoj razini, mislim da u dvadesetak dana možemo uspostaviti i Vijeće ministara BiH, ustvrdio je Čović, navodeći da će to pokazati postoji li međusobno povjerenje.

Za prevladavanje krize na državnoj razini, potrebno je da se dogovoru, uz ključne hrvatske i bošnjačke stranke, pridruže i dvije najjače stranke u Republici Srpskoj, SNSD Milorada Dodika i SDS Mladena Bosića.

Takva se mogućnost sada čini sve izvjesnijom jer je problem uglavnom i nastao zbog načina raspodjele hrvatskih pozicija unutar budućeg Vijeća ministara BiH. Više nije sporno da bi kandidat dvaju HDZ-a trebao preuzeti mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a prema informacijama iz stranačkih stožera, dosta su približena i stajališta o raspodjeli ostalih dužnosti u ‘državnoj vladi’, uključujući i čelne pozicije državnih agencija, što je također dio paketa dogovora.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*