Hrvati sretniji i bogatiji od Srba

Građani Srbije objektivno su siromašniji od građana Hrvatske, no emotivno su snažniji i zato jednako optimistični kao građani Hrvatske, pokazuje usporedba Nacionalnog indeksa sreće u dvije države.

Prema zajedničkom istraživanju Agencije Hendal i Allianz osiguranja, iako je u Srbiji materijalno bogatstvo mjereno društvenim bruto proizvodom gotovo triput manje negoli u Hrvatskoj, kvaliteta života građana Srbije i zadovoljstvo životom nisu u istom omjeru manji.

Razina nacionalnog indeksa sreće u u Hrvatskoj je na 64,3 boda, a u Srbiji na 55,9 bodova, a u svih devet komponenti kojima se mjeri, subjektivna je procjena građana o kvaliteti života pokazala da je kvaliteta života u Hrvatskoj bolja po svim komponentama. Razlike su najveće na kompomponentama zadovoljstva životnom situacijom, trenutačnom pristupu osnovnim potrebama i ekološkom ponašanju, odnosno razina zadovoljstva tim komponentama u Hrvatskoj je bitno veća nego u Srbiji.

S druge strane, ocjena emotivnog stanja jedina je u kojoj su građani dviju država podjednaki. No, građani Srbije jače doživljavaju i pozitivne i negativne emocije, kao što su smijeh, poštovanje, užitak, sreća, zabrinutost, tuga, ljutnja, stres, ljubav i činjenje nečega novoga i zanimljivog. Unatoč tome što su Srbi nezadovoljniji mjestom života i državom, njihovo je zadovoljstvo osobnim razvojem i socijalnom okolinom na sličnoj razini kao i u Hrvatskoj – 68,6 bodova u odnosu na 65,4 bodova u Srbiji.

Ukratko, iako im je kvaliteta života lošija, građani Srbije emotivno su snažni i optimistični kao i oni u Hrvatskoj jer imaju jednako velika očekivanja da će im u sljedeće dvije godine biti bolje. Pokazale su se i dvije zanimljive razlike vezano uz spol i godine: u Hrvatskoj su muškarci sretniji od žena, a u Srbiji su i muškarci i žene podjednako sretni. U Hrvatskoj zadovoljstvo opada s godinama, pa se kod indeksa sreće bilježi silazna krivulja, dok u Srbiji ta krivulja ima oblik slova »U«, kao i u svijetu. Najveća je kod najmlađih, opada sa srednjim godinama, ali onda opet raste. Tako je u Srbiji generacija iznad 65 godina sretnija od one srednje dobi, dok je u Hrvatskoj obrnuto.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*