Hrvati su kolonizirali i naselili sjevernu Ameriku u 16. stoljeću

Akademski slikar Alfred Freddy Krupa domogao se nalaza koji tvrde da među Melungeonima, rasom nastalom miješanjem indijanskih domorodaca s crnom i bijelom rasom, postoji i hrvatski gen

Još od 1521. i pada Beograda u osmanlijske ruke Turci haraju ovim dijelom Europe i kroz Bosnu sve više nadiru u Dalmaciju. Njihovo nezaustavljivo širenje tjera lokalno stanovništvo u paniku. Malena flota od samo dva broda, krcata izbjeglicama, kreće iz Dubrovnika na svoj neizvjestan put. Do danas nije otkriveno što je točno trebala biti njihova destinacija jer su se neslavno razbili na obalama današnje Sjeverne Karoline u Americi.

Malobrojni preživjeli tijekom godina miješaju se s lokalnim stanovništvom – Indijancima i uskoro nastaje sasvim neobična rasa. Croatani ili Croatan Indijanci. A iz miješanja Croatana s drugim rasama raste ogranak Melungeona.

Ovo je samo legenda jer zasad ne postoje nepobitni dokazi o postanku Croatana. No, čini se kako bi se to moglo promijeniti. Karlovački akademski slikar Alfred Freddy Krupa, poznat po dugogodišnjoj potrazi za svojim podrijetlom, dobio je, naime, ovih dana jedinstvenu vijest iz SAD-a. Temeljem 13 CODIS markera korištenih u forenzičkoj genetici, po sustavu kakav koriste i američki federalni agenti, Krupa je prvi i jedini poznati živući link između tvrdnji o vjerojatnom sudjelovanju Hrvata u koloniziranju i naseljavanju Amerike u 16. stoljeću.

Opsežna studija njegova DNK koju je odradila tvrtka DNA Consultants iz Phoenixa, poznata po suradnji s FBI-om na pitanjima forenzičke genetike, detaljno je analizirala Krupino genetsko podrijetlo. Ustanovljene su brojne migracije gena, uglavnom s europskog i azijskog tla. Po podudarnosti, na prvo je mjesto stavljena melungeonska rasa. Uslijedilo je novo iznenađenje.

Prije nekoliko dana zazvonio mu je mobitel, a na drugoj strani, kako linije tako i oceana, bio je Adam S. Eterovich, istraživač i povjesničar hrvatskog podrijetla koji živi i radi u SAD-u. Uzbuđeno mu je rekao kolika je važnost studije koju je dobio. Rekao je kako sada postoje nepobitni dokazi da među Melungeonima, neobičnom rasom nastalom miješanjem indijanskih domorodaca s crnom i bijelom rasom, postoji i hrvatski gen.

“Rekao mi je i da mu je žao što ta tema, iznimno intrigantna i misteriozna, nikada nije zaživjela u Hrvatskoj, za razliku od nekih drugih zemalja gdje se znanstvenici upiru kako bi verificirali sudjelovanje baš tih nacionalnosti u izvornom koloniziranju Amerike. Eterovich se mnogo bavio tom temom i bio je sretan zbog najnovijeg otkrića. Rekao mi je da cijelo vrijeme samo čeka kada će se pojaviti netko iz Hrvatske s tim genom kako bi mogao dokazati svoje tvrdnje”, kaže Freddy Krupa koji je dosad dokazao plemićko podrijetlo svoje obitelji.

Riječ je o unuku slavnog karlovačkog slikara Alfreda Krupe, po kojoj ime nosi i jedna od gradskih ulica, čiji povijesni preci potječu od poljske ratničke plemićke obitelji iz roda Tarnawa. Dosad je već bio tema medija zbog svog podrijetla, ali i aktivne uloge u hrvatskom ogranku vitezova templara, na čijem je čelu neko vrijeme bio. U međuvremenu se uklonio iz tajnih društava i redova, a svoja istraživanja nastavio je bjesomučnim proučavanjem DNK markera svoje loze.

Melungeoni su već godinama top-tema američkih geneaologa jer još nisu poznati svi detalji o njihovu nastanku, a istraživači se ne mogu složiti ni oko toga koje su sve rase sudjelovale u njihovu kreiranju. Jedni tvrde kako je riječ o Sinti Romima, drugi kako su to tri rasne skupine, a treći kako oni ne postoje. Četvrti tvrde da je potomak Melungeona bio i Kralj – Elvis Presley, a peti da su Elvisa jučer vidjeli na benzinskoj postaji u Drnišu, no oni su najmanje bitni za ovu priču.

Činjenica je da se najslavnijim Melungeonima danas smatraju Abraham Lincoln, Tom Hanks, pa čak i aktualni američki predsjednik Barrack Obama.

No, mnogi su se dosad bavili nerazjašnjenom ulogom Hrvata u kolonizaciji Amerike. Još traju povijesni prijepori jesu li hrvatski pomorci bili na Kolumbovu brodu kada je otkrio Ameriku, ali je neprijeporno da su nedugo nakon Kolumbove ekspedicije počeli putovati preko Velike bare.

Neki povjesničari čak tvrde kako je u okolici današnje Sjeverne Karoline u 16. stoljeću postojao lokalitet ili čak otok zvan Croatan, koji su naseljavali hrvatski Indijanci.

Danas ih u Sjevernoj Karolini zovu i Lumbee Indijancima, iako su naziv Croatan dobili po natpisu CRO, koje je bilo ucrtano na jednom drvetu. Prema posljednjim dostupnim podacima, Croatana je trenutno oko 50.000 i čine jednu od najvećih indijanskih grupa u SAD-u koje žive izvan rezervata, a Wikipedija kaže da je croatanskog podrijetla čak i slavna Heather Locklear.

U studiji tvrtke DNA Consultants doslovce stoji kako može biti “ponosan što je dio povijesnog projekta”, no upozoravaju ga i da je sama studija zapravo tek početak velikog istraživanja o vlastitom podrijetlu.

Što zapravo dokazuje ta studija? Ona pokazuje, pojednostavljeno, kako je neki Krupin daleki predak bio dio ekspedicije koja je s ovih prostora završila u Americi i tamo na neki način došla u kontakt s američkim domorocima, uklopivši se u ono što forenzička genetika danas naziva Melungeonima.

Krupa zasad ne poznaje nikoga iz Hrvatske tko se, poput njega, posvetio istraživanju svog genetskog podrijetla. Smatra da je to šteta jer bi se tako olakšalo znanstveno dokazivanje brojnih trenutno prijepornih tvrdnji o migracijama naroda.

“Eterovich je dosad svoje tvrdnje mogao bazirati jedino na indirektnim spoznajama, poput zapisa o sastanku hrvatskih bankara u Londonu uoči Kolumbove ekspedicije. No, ovo je nepobitan dokaz da su postojale dalmatinsko-dubrovačke kolonije koje su sudjelovale u koloniziranju Amerike u 16. stoljeću. Bilo da se radilo o brodolomcima ili o hrvatskim mornarima koji su služili pod tuđim zastavama”, objašnjava.

Stoga sada razmišlja kako se što aktivnije uključiti u geneaološke studije o Melungeonima. Vjeruje kako svojim znanjem, ali i svojom genetikom, može pridonijeti razrješenju misterija, kako onog koji se obavija oko Melungeona, tako i onog koji govori o podrijetlu Croatan Indijanaca.

Članak Tomislava Kukeca preuzet je iz Nedjeljnog Jutarnjeg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*