Hrvati su žrtva puta BiH prema EU i NATO-u

bih-eu-zast Ood hrvatskoga naroda u BiH traži se da žrtvuje svoja temeljna prava za eventualni korak prema euroatlanskim integracijama
Piše: Ivica Majić
Tri konstitutivna naroda i dva entiteta, nelogična je formula, mnogi kažu i dugpročno neodrživa. Hrvatski politički čelnici, ispočetka stidljivo i uvijeno, a zadnjih godina posve otvoreno zagovaraju rješenje koje bi uključivalo i entitet s hrvatskom većinom, tj. Bosnu i Hercegovinu sastavljeno od triju entiteta i distrikta Sarajevo. Ta ideja, međutim, nije naišla na odobravanje međunarodnih predstavnika, a američki veleposlanik u BiH Charles English izjavio je da ono ne bi vodilo prema integraciji i Europsku uniju i NATO.
“SAD nije uvjeren da je daljnja podjela BiH korak naprijed k integraciji vaše zemlje u EU ili NATO. Daljnja podjela BiH ne bi doprinijela vašoj zemlji, da bude pogodan kandidat za EU ili NATO. Smatramo kako je put naprijed za BiH koji bi bio u interesu svih u BiH promoviranje nastojanja BiH u kretanju k europskim integracijama, jer smatramo da je najbolji jamac budućnosti BiH članstvo u Europskoj uniji”, izjavio je English u intervjuu Dnevnom listu.
Sadašnje uređenje Bosne i Hercegovina Hrvatima ne jamči izbor člana Predsjedništva BiH, odnosno omogućuje da “njihova” predstavnika izaberu drugi, omogućava i mogućnost da budu preglasani na entitetskoj razini, što se drugim dvama konstitutivnim narodima ne može dogoditi, u Republici Srpskoj omogućava vladajućoj stranci da odredi tko će biti hrvatski delegati u Vijeću naroda… To su pitanja koja izravno određuju položaj, pa i opstanak, hrvatskoga naroda u BiH, a međunarodna zajednica se bavi Mapom puta i “povećavanjem kapaciteta” domova državnog parlamenta. Temeljito ustavno preuređenje, koje bi uključivalo teritorijalni preustroj i uspostavu primjerenijeg način glasovanja i odlučivanja, ostavlja se za neka druga vremena (osim izbora članova Predsjedništvu BiH, koji je uključen u “butmirski paket”) jer međunarodna zajednica nema snage i(li) ne želi dirnuti u Republiku Srpsku, odnosno predložiti ukidanje entiteta, ali isto tako ne želi otvoriti pitanje trećega entiteta jer to ne bi bio korak naprijed k integraciji u EU ili NATO.
Drugim riječima, od hrvatskoga naroda u BiH traži se da žrtvuje svoja temeljna prava za eventualni korak prema euroatlanskim integracijama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*