Hrvati su žrtve nenaklonjenih centara moći, ali i osobne nedoraslosti

“Kao što nema dvojbe da je svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini vrlo teško, tako je svim istinoljubivim i dobronamjernim ljudima očito da je položaj Hrvata, a onda i katolika, dodatno otežan. I to ne samo zato što smo najmalobrojniji i ne samo od jučer.

Istina, Daytonskim sporazumom, a napose njegovom implementacijom, nepravda i licemjerje su kulminirali. Bojim se da ćemo nakon što se slegne prašina zabrinutosti morati prihvatiti činjenicu nikakve stvarne koristi. Držim da je prilika za “spašavanje” prošla. Naivno je očekivati spas od onih koji su Dayton nametnuli i “implementirali” ili pomoć onih koji su ga pozdravljali i s njima surađivali. Time, zapravo, pokazujemo da nismo žrtve samo nenaklonjenih centara moći nego, bojim se, prije svega vlastite nedoraslosti. Zato ja mislim da bi sva ta silna katastrofična crvena svjetla trebalo pogasiti. Ljudima su potrebna svjetla koja osvjetljavaju put, a ne ona koja ih dodatno plaše i uvjeravaju da iz ove zemlje trebaju bježati. Valjalo bi se okrenuti sebi i postavljanju malih znakova solidarnosti i nade!

Crkva nije pozvana preuzeti ulogu društvene zajednice. I kada bi to htjela, ona to ne može jer nema osposobljenih kadrova niti ekonomske moći. Zato ni ljudi iz Crkve, kako se to običava reći, a ne zna se točno što bi to značilo, ne mogu preuzimati ulogu političara niti dopuštati političarima da se, bježeći od svoje odgovornosti, zaklanjaju iza naklonosti i potpore vjerskih predstavnika. To vodi do posvemašnje konfuzije u kojoj naviše gubi vjera.”

Pero Sudar, pomoćno biskup vrhbosanski, u intervjuu Dnevnom listu

11 Comments

 1. Vi ste uvjek ugrozeni ,cak od II svetskog rata , sve na racun Bosne i Hercegovine. Sto ne idete u Hrvatsku tamo zivjeti …

 2. ovaj Bosanac se rano probudio, 6 : 51 – podsjeća me na 1965, ili 1971, da mu malo osvježim pamćenje kad je tko i odkad živio u BiH

 3. U BIH su zivjeli Bosnjaci (Bosnjani) odnosno Bosanaci razlicite vjere, pa poslije su dolazili mitovi o hrvatima i srbima iz BIH..

  • Može i biti da je tako, ali današnji muslimani, odnosno Bošnjaci zasigurno nisu baštinici tih dobrih bošnjana.

  • U prostornom smisli bi htjeli biti baštinici dobrih bošnjana, a u kulturološkom ne. E ne ide to tako 🙂

   Comprendre, mon ami?

 4. Ma nema to veze, vi bi klali da bi napravili krscansku BIH (Pravoslavnu-katolicku), vi bi klali i Jevreji I Muslimani za to.

  • Eh sad…. Klalo se na sve strane. Samo što licemjeri uglavnom kažu da su to sporadični incidenti. U tome je poanta, a ne u tome jeli netko nekoga “priklao” ili ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*