Hrvatska će izgubiti jedno mjesto u Europskom parlamentu, umjesto 12 imat će ih 11

Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta sljedeći tjedan počinje raspravu o prijedlogu prema kojemu bi se Hrvatskoj smanjio broj zastupnika u Europarlamentu sa 12 na 11. Hrvatska bi se, dakle, mogla naći u situaciji da na proljeće ove godine bira 12 svojih zastupnika u Europski parlament, a da ih godinu poslije, na redovitim europskim izborima, bira 11.

Prema pisanju Večernjeg lista, razlog za takvo smanjenje nalazi se u Lisabonskom ugovoru koji propisuje da EP ne može imati više od 751 zastupnika. Toliko će ih morati biti u sljedećem sazivu EP-a nakon redovitih izbora 2014., iako u sadašnjem sazivu, prije ulaska Hrvatske, već ima “previše” zastupnika: sada ih je 754, a sa 12 hrvatskih zastupnika koje bi hrvatski birači trebali izabrati do 1. srpnja 2013. bit će ih 766.

Prema prijedlogu o kojem će odbor raspravljati sljedećeg tjedna, po jedno mjesto u novom sazivu nakon 2014. izgubile bi Belgija, Bugarska, Češka, Grčka, Hrvatska, Irska, Latvija, Litva, Mađarska, Portugal, Rumunjska i Švedska.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*