Hrvatska će uložiti pet milijuna kuna za spas mljekara pogođenih aferom “alfatoksin”

mlijekoHrvatsko Ministarstvo poljoprivrede djelomično će obeštetiti proizvođače kojima mliječna industrija nije otkupila mlijeko, a iz robnih rezervi će dobiti zdrav kukuruz u zamjenu za zaraženu hranu, rekao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izlažući akcijski plan po kojemu će se za to izdvojiti oko pet milijuna kuna.

Mlijeko koje, zbog pozitivnog uzorka nije otkupljeno, odvozit će se u tri bioenergetska postrojenja u Slavoniji.

“Nema bacanja mlijeka nego će se s farmi koje imaju pozitivne uzorke mlijeko odvesti i neškodljivo uništiti u bioenergetskim postrojenjima”, kazao je ministar Jakovina na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu.

Mlijeko će se preuzimati od utorka, rekao je i dodao da su pronađene povećane količine mikotoksina u uzorcima mlijeka na 400 farmi u istočnom dijelu zemlje na kojima se dnevno proizvodi oko 70 tisuća litara mlijeka.

“Osim što će za to mlijeko poljoprivredni proizvođači biti dijelom obeštećeni, sustavno ćemo im pomoći da što prije na svojim farmama počnu proizvoditi zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko, kao inače. Pritom tražimo njihovo razumijevanje i kooperativnost”, naveo je ministar.

Pojasnio je da će se za farme gdje su uzorci mlijeka pozitivni i gdje nema otkupa osigurati ispravna stočna hrana s kojom se stoka na farmi odmah mora početi hraniti. Za to vrijeme, dodaje, veterinarski inspektori i djelatnici Poljoprivredne agencije žurno će uzorkovati postojeću hranu na farmama.

“Tamo gdje su granične vrijednosti male, hrana će se moći koristiti putem mikrofiksatora, a tamo gdje su vrijednosti puno veće od dozvoljenih, hrana će se kompletno zamijeniti”, dodao je.

Ministar Jakovina je naglasio kako očekuju i imaju saznanja da su ondje, gdje se počelo s korištenjem zdrave stočne hrane, vrlo brzo, već u roku od tri do pet dana, uzorci mlijeka postali potpuno zdravstevno ispravni i spremni za otkup. Napomenuo je i da će se analize stočne hrane i analize mlijeka ponavljati svaka tri dana, sve dok uzorci mlijeka ne budu negativni te dodao da će i te troškove snositi Ministarstvo poljoprivrede.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*