Hrvatska dobila novu vladu, Milanović preuzeo dužnost

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor predala je danas novom premijeru Zoranu Milanoviću fascikl s financijskim izvješćima svih ministarstava. Tim je činom i službeno predala vlast novom premijeru i njegovoj vladi.

– Vrijeme je za zaokret i veću fiskalnu odgovornost. Trošit ćemo ono što imamo i za to će nam trebati razumijevanja, a ne pokorna služba, rekao je Milanović. Prvu sjednicu Vlade najavio je za sljedeći tjedan.

– Iz financijskog izvješća jasno je što smo radili, kako smo štedjeli, kako smo se racionalno ponašali i kako smo i ovaj proračun provodili u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, izjavila je Kosor prije primopredaje.

Hrvatski sabor iskazao je jutros povjerenje novoj vladi. Programu Milanovićeve vlade i njezinih 22 člana povjerenje je dalo 89 zastupnika vladajuće većine te nacionalnih manjina, suzdržanima se izjasnilo 12 zastupnika iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista, a protiv je glasovalo 28 zastupnika HDZ-a.

Uoči toga događaja premijerka na odlasku Jadranka Kosor u Hrvatskom saboru je izjavila da je sve pripremljeno za primopredaju vlasti, pregled svega što je bivša vlada radila zadnje dvije i pol godine. “Ništa nije gotovo, to je novi početak za HDZ i za mene osobno”, rekla je najavivši da se stranka počela pripremati za iduće izbore. Puno je izbora pred nama, prema tome ništa nije završeno, kazala je bivša premijerka.

Osvrnula se i na program vladajuće koalicije, ocijenivši da to nije stvarni program već okvir i nabrajanje načela gdje nema konkretnih prijedloga. Ustvrdila je da je program vlade koja dolazi skriven te ocijenila da predstoje teške i burne rasprave oko smjera koji su najavili, a to je netransparentno donošenje odluka jer primjerice ono što su predlagali da dvoje ljudi smjeste u vladu je suspendiranje demokracije i izravnog odabira župana i načelnika.

Vlada predsjednika SDP-a Zorana Milanovića imala bi 20 ministarstava i 22 člana – uz premijera četiri su potpredsjednika vlade te 20 ministara, a troje potpredsjednika ujedno su i ministri.

Prvi potpredsjednik vlade trebao bi postati čelnik HNS-a Radimir Čačić, koji će obnašati i dužnost ministra gospodarstva. SDP bi imao troje potpredsjednika vlade – Milanku Opačić, koja bi bila i ministrica socijalne politike i mladih, Branka Grčića, koji bi vodio i ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te Nevena Mimicu kao potpredsjednika vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku.

Ministrica vanjskih i europskih poslova trebala bi biti Vesna Pusić (HNS), ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić (SDP), zdravlja Rajko Ostojić (SDP), financija Slavko Linić (SDP), obrane Ante Kotromanović (SDP), pravosuđa Orsat Miljenić (nestranački), uprave Arsen Bauk (SDP) te poduzetništva i obrta Gordan Maras (SDP).

Ministar rada i mirovinskog sustava trebao bi postati Mirando Mrsić (SDP), pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina (SDP), poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP), turizma Veljko Ostojić (IDS), kulture Andrea Zlatar (HNS), zaštite okoliša i prirode Mirela Holy (SDP), graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak (HNS), branitelja Predrag Matić (nestranački) te znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (SDP).

Izvor. HRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*