Hrvatska gospodarska komora otvorila predstavništvo u Kabulu

Hrvatska gospodarska komora otvoprila je predstavništvo u Kabulu, priopćeno je iz HGK. Predsjednik Komore Nadan Vidošević tom je prilikom istaknuo da je “Afganistan početak snažnije prisutnosti Hrvatske na području Srednje Azije”. “Pred nama nije lagan put, to će biti prostor borbe s globalnom konkurencijom, ali to je jedini mogući put ako želimo živjeti od vlastitog rada. Hrvatska više ne može živjeti na tuđi račun zaduživanjem ili prodajom imovine. Ona mora otvarati nova tržišta”, rekao je Vidošević. Dodao je da se Hrvatska, uvažavajući europsko tržište, što prije mora okrenuti i drugim velikim svjetskim tržištima, uz Srednju Aziju, poput Kine, Indije, Brazila i Rusije…arapskom svijetu i čitavom nizu drugih zemalja, odnosno tržišta tzv. Pokreta nesvrstanih.

Predsjednik Komore tom je prigodom posjetio te se posebno zahvalio 15. kontingentu hrvatske vojske koja djeluje u okviru ISAF-a. Istaknuo je kako je osmogodišnje iskustvo i briljantan rad na terenu s afganistanskim narodom temeljna pretpostavka za početak gospodarske suradnje, a rezultat toga je i novonastalo Predstavništvo HGK u Kabulu.

Napomenuo je kako je Jadranka Kosor prva predsjednica Vlade koja se okrenula novim tržištima izvan Europe, o čemu svjedoči i njezin nedavni posjet Moskvi, te da se nada kako će uskoro naći mogućnost i za posjet Afganistanu. To bi, kako je rekao, bilo ključno za uspjeh hrvatskoga gospodarstva na ovom tržištu, te početak jedne drugačije ekonomske politike na međunarodnom planu.

Dozvolu za rad Predstavništva HGK Nadanu Vidoševiću uručio je Khan Jan Alokazai, potpredsjednik afganistanske Trgovinske i industrijske komore koji je tom prilikom kazao da je suradnja s Hrvatskom od velike važnosti za Islamsku Republiku Afganistan.

“Prije svega moram zahvaliti Hrvatima što su poslali svoju djecu kako bi omogućili sigurnost našoj zemlji. Sada otvaramo novu stranicu suradnje koja će se događati u području ekonomije. Ohrabrit ćemo afganistanske investitore da dođu u Hrvatsku te vam jamčimo da su afganistanski biznismeni iskreni te ljudi od povjerenja”, poručio je Khan Jan Alokozai.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*