Hrvatska i BiH će ubuduće jedna drugoj izručivati svoje državljane

Ugovor Hrvatske i BiH o uzajamnom izručenju napokon je prihvaćeno od strane Predsjedništva BiH. Njime bi se trebalo stati na kraj praksi bijega ljudi s dvojnim državljanstvom iz jedne u drugu državu.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je donijelo odluku o prihvaćanju ugovora s Hrvatskom kojim se omogućuje uzajamno izručenje državljana dvije zemlje koji su pod istragom ili je protiv njih podignuta optužnica zbog počinjenih kaznenih djela, priopćeno je u Sarajevu nakon žurne sjednice državnog vrha.

Prijedlog ovog ugovora ranije je prihvatilo Vijeće ministara BiH, a on se odnosi na izručenje počinitelja svih kaznenih djela osim ratnih zločina.

Ovakvim će se ugovorom izbjeći praksa po kojoj su počinitelji različitih kaznenih djela s dvojnim državljanstvom bježali iz jedne u drugu državu i tako izbjegavali kazneni i sudski progon s obzirom na činjenicu da ustavi i zakoni Hrvatske i BiH priječe izručenje vlastitih državljana. Između Hrvatske i BiH do sada je postojao tek sporazum o uzajamnom priznavanju i provedbi pravomoćnih sudskih presuda.

Po toj su osnovi na izdržavanje zatvorske kazne, pravomoćno izrečene u Hrvatskoj, u BiH upućeni Branimir Glavaš i liječnik Ognjen Šimić, koji je u međuvremenu preminuo, a u tijeku je postupak priznavanja presude izrečene Miroslavu Kutli.

Počinitelji kaznenih djela kojima nije izrečena pravomoćna presuda, a našli bi se u bijegu pred pravdom, do sada su se mogli naći jedino ukoliko bi Hrvatska, odnosno BiH jedna drugoj prepustile kazneni progon odnosno vođenje sudskog postupka, što se gotovo nikada nije dogodilo.

Predsjedništvo BiH u srijedu je donijelo i odluke o prihvaćanju sporazuma o izručenju sa Srbijom te Crnom Gorom i Makedonijom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*