Hrvatska i Bugarska priznale libijsko Prijelazno nacionalno vijeće

Republika Hrvatska priznala je danas Prijelazno nacionalno vijeće u Libiji kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

U zajedničkoj izjavi s Republikom Bugarskom, priznanje Prijelaznog nacionalnog vijeća temelji se na zaključku kako je Vijeće sposobno voditi proces izgradnje demokratske Libije, izgrađene na vladavini prava i u kojoj se poštuju najviši međunarodni standardi ljudskih prava.

Hrvatska i Bugarska, kao saveznice u okviru NATO-a, u potpunosti su podržali akciju međunarodne zajednice te sudjelovali u zajedničkim naporima koji su imali za cilj trenutni odgovor na neposrednu krizu u Libiji. U provedbi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1970 i 1973, NATO je, u suradnji s drugim državama, prije svega pokrenuo operacije u svrhu zaštite civilnog pučanstva u Libiji, kao što je provedba zone zabrane leta. Osim toga, imovina Gadafijevog režima je zaleđena, a izdani su i uhidbeni nalozi Međunarodnog kaznenog suda za najviše dužnosnike, kao i samog vođu Moamera Gadafija.

Dvije zemlje pozdravljaju “Put prema demokratskoj Libiji” predstavljen od strane Prijelaznog nacionalnog vijeća, podržavaju viziju nove Libije te su spremne pomoći Vijeću u izgradnji kapaciteta za preuzimanje obveza i održavanje vladavine prava. Također vjeruju kako će Prijelazno nacionalno vijeće nastaviti blisku suradnju s međunarodnom zajednicom predstavljenu putem Kontaktne skupine za Libiju u cilju učvršćivanje regionalne stabilnosti, stoji u priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*