Hrvatska i Slovenija parafirale sporazum o Ljubljanskoj banci

ljubljanska-bankaHrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i državni tajnik u Kabinetu slovenskog premijera Tone Kajzer parafirali su Memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade o rješavanju problema Ljubljanske banke.

“Pusić je jutros parafirala memorandum, a ja ću ga u ponedjeljak u Mokricama potpisati”, rekao je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade.

“Nakon dugotrajnih razgovora postigli smo dogovor o memorandumu o suglasnoti. Ima četiri elementa: prvi je da se rješavanje problema odnosi isključivo na prenesenu štednju. Drugo je da se postupci u tom smislu stavljaju u mirovanje na sudovima. Treće je da je vrijeme, ako je to moguće, da se problem riješi pod pokroviteljstvom Banke za međunarodne nagodbe u Baselu (BIS) po sukcesiji. Četvrto je da se pokreće postupak ratifikacije sporazuma do kraja ožujka, to je žurna ratifikacija”, istaknula je na sjednici Vlade Vesna Pusić, prenosi HRT.

U slovenskoj vladi još nema komentara o memorandumu. Tamošnji mediji neslužbeno navode da je memorandum jedna od točaka današnje redovite sjednice slovenske vlade, o čemu će nakon sjednice govoriti premijer Janez Janša.

Slovenija je jedina zemlja EU-a koja još nije započela proces ratifikacije, a uz nju još četiri zemlje nisu dovršile postupak ratifikacije. Hrvatska bi 1. srpnja trebala postati stalna članica EU-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*