Hrvatska i španjolska policija presjekle lanac trgovine bijelim robljem

Dobro organiziranu skupinu kriminalaca koji su na prijevaru vrbovali djevojke obećavajući im posao u ugostiteljstvu u Španjolskoj i Irskoj, a potom ih u popularnom turističkom španjolskom ljetovalištu Lloret de Mar prisiljavali na prostituciju, u višemjesečnoj akciji “Catalunia” otkrile su hrvatska i španjolska policija. Rezultat je prošlotjedno uhićenje sedmorice hrvatskih državljana, dok su za dvojicom u siječnju raspisani europski uhidbeni nalozi, a za jednim španjolska tjeralica.

Kako piše Vjesnik.hr, prenoseći informacije iznesene na konferenciji za novinare u utorak u ravnateljstvu policije, tri su djevojke s područja Međumurja, Koprivnice i Zagreba “oglašivači” vrbovali za rad tijekom turističke sezone te su ih redovnim avionskim linijama Zagreb-Prag-Barcelona, izravnom linijom Zagreb-Barcelona, te automobilom kako bi zametnuli trag iz Čakovca, preko Slovenije i Italije, dovodili u španjolsko turističko odredište.

Po dolasku bi im oduzeli dokumente, fizički ih zlostavljali te im onemogućili slobodno kretanje. Na ulicama Lloreta i Pineda de Mara djevojke su morale mamiti klijente ili su im oni sami prilazili, a za usluge su im plaćali plaćali od 20 do 100 eura, isključivo u automobilima klijenata uz neposredno nadziranje svodnika.

Gotovo 70 posto zarade od nekoliko stotina eura na dan djevojke su morale uplaćivati na račune svodnika, i to za smještaj, troškove pronalaska klijenata, prehranu, stanarinu… Ako bi odbile odlazak na ulicu, vrijeđali bi ih i tukli. Među nađenim i vraćenim djevojkama ima ih i iz drugih zemalja jugoistočne Europe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*