Hrvatska izabrala 12 zastupnika koji će biti promatrači u Europskom parlamentu

Hrvatski je sabor u petak izabrao 12 zastupnika koji će sredinom travnja otputovati u Bruxelles kao promatrači u Europskom parlamentu. U ime vladajućih to su SDP-ovi zastupnici Ingrid Antičević Marinović, Biljana Borzan, Romana Jerković, Tonino Picula te Tanja Vrbat, zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac te HNS-ovac Jozo Radoš. Iz redova saborske oporbe u EU-parlament idu HDZ-ovci Frano Matušić, Andrej Plenković i Davor Božinović, zastupnik laburista Nikola Vuljanić te HDSSB-ovac Boro Grubišić.

Hrvatski promatrači koji će privremeno biti zastupnici u Bruxellesu, iako je bilo dosta medijskih spekulacija, neće dobivati plaću od oko 6000 eura, koliko iznosi EU-zastupnička plaća, nego im ostaje postojeća, hrvatska saborska plaća uvećana za putne troškove i dnevnice od oko 300 eura po danu zasjedanja, kojima moraju podmiriti troškove hrane i hotela. U parlamentu će biti raspoređeni po političkim grupacijama, tako da će, primjerice, HDZ sjediti uz Europsku pučku stranku, SDP uz socijaldemokrate, a Nikola Vuljanić i Boro Grubišić u početku će biti nezavisni.

Podsjetimo kako Hrvatska u prijelaznom razdoblju nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju do ratifikacije u parlamentima zemalja članica ima pravo na 12 promatrača koji će sudjelovati u radu parlamenta, ali bez prava glasa. Taj će privremeni posao obaviti zastupnici izabrani u Sabor, i to razmjerno svojoj snazi, pa tako sedam promatrača daju vladajući, a pet oporba.

Mandat promatrača neće biti duga vijeka, točnije nešto dulje od godinu dana. Nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju 1. srpnja 2013., u EU-parlament će “punopravni” zastupnici koje ćemo izabrati u svibnju iduće godine. [Vjesnik.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*