Hrvatska iznenađena, Josipović poručuje: Nikolićeve izjave ne idu u prilog dobrih odnosa

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je kako izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u srbijanskom dnevniku Kurir o tome da je Oluja zločin ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja s Hrvatskom te da će s Nikolićem sjesti za stol tek kada promijeni retoriku.

“Mi u Hrvatskoj, zagovarajući istinsko pomirenje, stalno spuštamo loptu na zemlju, govorimo o našim dobrim europskim željama, ali susjedi tj. predsjednik Nikolić vidi drugačije situaciju. Mislim da ovakvi nastupi sigurno ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja”, prokometirao je Josipović za Hrvatski radio Nikolićevu izjavu kako se nakon haške presude s državom koja slavi svoj zločin (Oluju) ne može iskreno, otvoreno i srdačno surađivati.

Dodao je i kako gotovo da ne vjeruje da su takve izjave kakve je Nikolić dao u intervju Kuriru dane od političara koji vodi zemlju koja želi biti biti europska.

Upitan kada će sjesti sa srbijanskim predsjednikom za zajednički za stol Josipović je odgovorio da nakon njegovih posljednjih poruka to ne bi imalo puno smisla. Treba ohladiti situaciju, spustiti loptu na zemlju a za susrete će, kad se steknu uvjeti odnosno kada Nikolić promijeni retoriku, biti dovoljno vremena, naglasio je hrvatski predsjednik.

Ocjenjujući kako je tijekom protekle dvije-tri godine napravljen ozbiljan pomak u hrvatsko-srpskim odnosima Josipović je ustvrdio kako je šteta što Nikolić i neki drugi dužnosnici u Srbiji sa svojim izjavama i postupcima zaustvljalju taj proces.

“Ako baš ne možemo napredovati u tim odnosima, a moje očekivanje je bilo da napredujemo, (hajde) da barem ne rušimo ono što je postignuto. Ja se nadam da će biti dovoljno mudrosti da se i s druge strane Dunava shvati da su dobri odnosi zajednički interes”, poručio je Josipović.

Vesna Pusić poziva Beograd na nastavak suradnje

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zauzela se u ponedjeljak u Zagrebu za nastavak suradnje sa Srbijom i smirivanje napetosti nakon oslobađajuće presude Žalbenog vijeća Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kojom Beograd nije zadovoljan.

“Mi surađujemo u nizu stvari koje možda u ovome trenutku nisu politički tako vidljive i tako osjetljive, ali su važne za dvije susjedne zemlje”, kazala je Pusić u izjavi za novinare, na marginama četvrtog Foruma civilnog društva zapadnog Balkana, otvorenog u ponedjeljak u Zagrebu.

“Povijest nas uči da je neobično važno između susjeda, naročito naših dviju susjednih zemalja, držati komunikaciju, držati kontakte, surađivati na onim temama na kojima možemo i voditi politički proces a ne ga prepustiti stihiji”, dodala je, zauzevši se za “odgovorni leadership” u cilju “rješavanja, stišavanja tenzija” i “postizanja onoga što je moguće u datim okolnostima”.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u razgovoru za list Kurir u ponedjeljak da odnosi s Hrvatskom, “zemljom koja slavi svoj zločin”, ne idu na dobro, a poziv generala Ante Gotovine da se izbjegli Srbi vrate u Hrvatsku ocijenio je ciničnim.

Prošli je pak utorak kazao da je “neshvatljiva” presuda Žalbenog vijeća Haaškog suda u slučaju hrvatskih generala “znatno otežala proces pomirenja Srbije i Hrvatske” i upozorio da “može predstavljati velik problem u budućnosti”.

Hrvatsko ministarstvo: Neugodno smo iznenađeni Nikolićevim izjavama

Neugodno smo iznenađeni izjavama predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, izrečenim u intervjuu objavljenom danas u dnevnom listu Kurir, koje nimalo ne pridonose normalizaciji odnosa u regiji i smatramo ga lošom porukom za odnose Hrvatske i Srbije, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U priopćenju se odlučno odbacuju sve tvrdnje o Hrvatskoj izrečene u intervjuu: “Hrvatska je zemlja koja poštuje i poštovat će pravosudne institucije, kao jedini mogući način funkcioniranja države. Takav stav je u temeljima uspostavljanja pravne države, koja je, između ostalog, i pretpostavka članstva u EU.”

“Neslaganje s presudom Haaškog tribunala stvar je osobnog stava svakog pojedinca pa tako i predsjednika Nikolića. Međutim, smatramo važnim još jednom istaknuti kako je Hrvatska prihvatila suradnju s Tribunalom, donijela je i Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom, a sve je svoje obveze je ispunila, u skladu s međunarodnim pravilima, pravom i obvezama”, kaže se u priopćenju.

Ističe se da “u slučaju Gotovina i Markač, presuda Haškog suda nedvojbeno konstatira da te dvije osobe nisu odgovorne za ratne zločine počinjene za vrijeme rata na teritoriju Hrvatske te da se u operaciji Oluja nije radilo o udruženom zločinačkom pothvatu”.

“Podsjećamo da su visoki hrvatski dužnosnici više puta naglasili kako to ne znači negiranje zločina koji su počinjeni na teritoriju Republike Hrvatske od strane pojedinaca, ni sa hrvatske ni sa srpske strane. Također, više smo puta naglašavali kako ni zločin ni počinitelj nemaju nacionalnosti, upravo suprotno – svaki počinitelj bez obzira na nacionalnost bit će kažnjen za zločin kojeg je počinio.

Želimo naglasiti kako je hrvatsko pravosuđe procesuiralo i nastavlja procesuirati pojedince osumnjičene za pojedine zločine. Neki od tih postupaka završili su pravomoćnim presudama i krivci služe ili su odslužili zatvorske kazne.

I još jednom želimo naglasiti – ni u kojem od tih slučajeva nije optužen hrvatski ili srpski narod, odnosno Hrvati ili Srbi. Uvijek se radi o konkretnim pojedincima i konkretnim zločinima”, stoji u priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*