Hrvatska javna poduzeća otpustit će 10.000 ljudi

sinisa-hajdas-doncicIz javnih poduzeća će zbog restrukturiranja do sredine iduće godine otići oko 10.000 ljudi. Najviše će otpuštati Hrvatske željeznice (HŽ), a nakon toga Hrvatske autoceste (HAC), Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ), Croatia Airlines (CA), Hrvatska pošta (HP), ali i ostali, najavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na okruglom stolu posvećenom restrukturiranju javnih poduzeća u Zagrebu.

Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a Hajdaš Dončić je kazao kako je proces restrukturiranja počeo još lani. ‘Od petog ili šestog mjeseca prošle godine iz sustava je izašlo 3000 ljudi. Kad govorimo o smanjivanju materijalnog troška i troška rada, najveći efekt bit će krajem 2013. i početkom 2014.

“Poruka ‘mojim’ direktorima poduzeća je vrlo jasna – samo molim europski prosjek zaposlenika po kilometru i svi problemi što se tiče trošne kompenente su manje više riješeni. Ali to ne ide preko noći, preko noći možemo šumu posjeći. Ovaj posao je kontinuiran u razgovoru sa socijalnim partnerima i zahtijeva od šest mjeseci do godine dana uz poštivanje svih kolektivnih ugovora”, poručio je ministar.

Što se tiče mogućnosti povlačenja sredstava iz fondova EU-a, Hajdaš Dončić napomenuo je da se Hrvatskoj najviše nude ulaganja u izgradnju željezničke infrastrukture.

HŽ Infrastruktura ima povijesnu priliku da od 1. srpnja dio paneuropskih koridora Xa (Mediteranski koridor) i Vb (Baltik – Jadran) obnovi uz pomoć EU-ovih nepovratnih sredstava do 85 posto vrijednosti investicije. Za željeznički pravac od Rijeke do mađarske granice trenutačno se izrađuje projektna dokumentacija, tako da će do 2016. većina dionica na tom pravcu imati gotove građevinske dozvole, a riječ je o investiciji vrijednoj 2,1 milijardu eura.

Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec ocijenila je na okruglom stolu kako Hrvatska mora reformirati sustav potpora jer je dosad njihova struktura bila najlošija u Europi – prevladavaju selektivnost i neefikasne sektorske potpore. Upozorila je da su dosad vlasti izbjegavale na vrijeme pokrenuti procese restrukturiranja.

Da je restrukturiranje brodogradnje provedeno 2008., država je mogla hrvatskim poreznim obveznicima uštedjeti više od 20 milijardi kuna, istaknula je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*