Hrvatska je Karadžiću dala dokumente

karadzicHrvatska je Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji u haaškom pritvoru čeka nastavak suđenja, dostavila dio dokumenata koje je uz posredovanje Međunarodnog suda za ratne zločine tražio. “Dali smo ono što smo pronašli, ostalima nismo ušli u trag. Spremni smo osigurati više dokumenata pod uvjetom da ih imamo i da zahtjev bude konkretniji”, rekao je hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Joško Paro na posebnom sudskom ročištu o Karadžićevim zahtjevima da mu Hrvatska i još šest zemalja dostave dokumente za potrebe njegove obrane.
Karadžić je u svom je pisanom zahtjevu naveo da od Hrvatske traži dokumente o naoružavanju Bošnjaka preko zračne luke u Tuzli, o transportu oružja iz Irana preko Zagreba, o korištenju međunarodnih organizacija za krijumčarenje oružja u BiH, o pokolju civila na sarajevskoj tržnici Markale i transkripte prisluškivanja bivših čelnika bosanskih Srba.
Prvi govornik na saslušanju bio je predstavnik Njemačke, veleposlanik Thomas Leufer, od čije zemlje Karadžić također traži dokumentaciju, koji je, kako prenosi Deutsche Welle, rekao: “Zatražili smo da podnesci optuženog ne budu usvojeni u predmet.” Leufer je pojašnjavajući taj stav rekao: “Gospodin Karadžić je suočen sa optužbom za genocid i druge zločine. Zbog toga ne znamo zbog čega bi ti dokumenti trebali biti dostavljeni. Mi ćemo se i dalje držati našeg stava da ne bismo trebali ići natrag na politička zbivanja koja su se događala između 1991. i 1995. Ako se to bude radilo, onda će ovo biti politička vježba, a ne suđenje i Tribunal.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*