Srbija poslala optužnice protiv Šeksa, Vekića i Merčepa, Hrvatska ih vratila u Beograd

Srbijanske pravosudne vlasti ponovno su dostavile hrvatskom pravosuđu optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa zbog ratnog zločina, ali je Ministarstvo pravosuđa odbilo postupiti po njima te ih je vratilo u Srbiju.

Dopis srbijanskog Ministarstva pravde s molbama Višeg suda u Beogradu radi uručenja triju optužnica tužiteljstva JNA od 10. kolovoza 1992. u Hrvatsku je stigao potkraj studenoga, neslužbeno se doznaje u Ministarstvu pravosuđa. Ministarstvo je odbilo uručiti optužnice, ali ne prema Zakonu o ništetnosti, nego prema bilateralnom sporazumu Hrvatske i Srbije iz 1997., koji ne dopušta postupanje po optužnicama bivših vojnih tužiteljstava.

Te su optužnice Hrvatskoj bile dostavljene i u kolovozu 2011. kada su srbijanske vlasti tražile da se uruče Šeksu, Vekiću, Merčepu i Branimiru Glavašu, a Ministarstvo pravosuđa, na čijem je čelu bio Dražen Bošnjaković, tad ih je proslijedilo sudovima.

U novom slučaju nije poslana optužnica protiv Glavaša, a neki mediji pretpostavljaju da je upućena u Ministarstvo pravde u Bosnu i Hercegovinu, gdje Glavaš služi kaznu za ratni zločin, prenosi Hina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*