Hrvatska je propali projekt, izlaz je u ujedinjenju južnoslavenskih naroda

Hrvatska se danas trese kao alkoholičar u apstinencijskoj groznici. Zna da ne smije piti i da ga to vodi u propast, a u toj groznici razdiru ga bolovi i muči se da bi za neko izvjesno vrijeme ponovno pao u svoju staru zamku, izjavio je hrvatski književni kritičar i kolumnist Igor Mandić u intervjuu riječkom Novom listu. I nakon toga dodao: “Reći ću nešto što je možda uvredljivo i za vlast i za opoziciju, ali Hrvatska je promašen projekt, nažalost. Kao što je bio promašen projekt kvislinške Endehazije tako je promašen i projekt neoustaške tuđmanovske Hrvatske.”

Mandić je Hrvatsku nazvao konstruktom koji se na silu održava te ustvrdio: “Dokazano je taj projekt propao jer su na vlasti ili nesposobnjakovići ili lopovi, ili mediokriteti ili kriminalci.”

“To je dokazano, samo treba napraviti još jedan korak pa se zapitati čemu nastaviti taj nemogući uzaludni trud. Jer ako je Hrvatska stvorena u nacionalističkoj euforiji 90-ih godina kao jedan biznis projekt šovinističkih elita, onda moramo biti svjesni da su temelji truli i da se na tim trulim temeljima uzaludno pokušava graditi, nadograđivati, stavljati nove skele, žbukati iznova fasadu dok se netko ne sjeti da bi trebalo cijeli taj projekt zaključati i srušiti”, rekao je Mandić.

Mandić je rekao da Hrvatska u Europsku uniju ulazi kao podstanar, da će biti tretirana “kao rezervna postaja za konobare i prostitutke”.

“Ne vjerujem da ćemo tu nešto posebno profitirati. (…) Ja tvrdim da je jedina mogućnost ponovnog ujedinjenja južnoslavenskih naroda. Nikako na stari način, i nikako jednopartijski kao stara Jugoslavija, ali ja nisam institucija da to mogu razraditi. Rat koji nismo objavili neslavno je završen, bez pobjednika – jer u građanskom ratu pobjednika nema. Taj rat je možda dokrajčio iluziju da možemo sa susjedima, ali možda postoji šansa da zajedno s braćom po plemenu, krvi i naciji stvorimo temelje neke nove čvrstije zajednice. I tu ćemo jedino ostvariti nacionalni identitet i neku novu solidniju državu. A ovo s Hrvatskom u Europi je rastapanje maslaca na ploči vrućeg špahera”, izjavio je Mandić.

3 Comments

 1. a ta nova Jugoslavija bila bi sagrađena na pravo dobrim temeljima… prva je bila sagrađena na temelju okupacije hrvatskog dijela Austrougarske od strane Srbije tj. na prisvajanju ratnog plijena (WWI), a održavana pomoću diktature, ubojstava u parlamentu itd. a druga na masovnom zločinu, masovnom protjerivanju, dugogodišnjoj pljački i teroru za provedbu kojega je komunizam super poslužio…

 2. Kakva je ovo budala ?
  Jedva smo izvukli zivu glavu iz ove smecare Austrougarske i Jugoslavije.Problem BiH moramo u buducnosti rijesit.
  Jesam da se sa Srbijom stvore dobri vojni i politicki odnosi i dobra suradnja na svim poljima ali nikad vise zajednicka drzava,nama hrvatima je dosta bilo kakvog zajednistva sa svim susjedima.Pogledajte kartu Hrvatske kako nam zemlja izgleda.Problem hrvatske republike BiH cemo vjerovatno vojno morat rijesit.
  Za tako stanje se mozemo zahvalit svim susjedima kroz povijest.Dosta je bilo.A ovaj vjetrojebac Mandic vidi se na njemu da nije gladan,zato nek zatvori usta i ne prica gluposti.
  Markovic……Brcko

  • evo sad ćemo se mi Bosanci izmaći da ti možeš da se raširiš i nemaš više problema sa Hrvatskom, nemoj nas vojno rješavati boga t’ – sila ste vi, šta bi mi da ti odlučiš da vojno rješiš problem Hrvatske, BiH ? morali bi se svi kolektivno samoubit’…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*