Hrvatska je spremna povući ovlasti za tužbe protiv Ljubljanske banke

Hrvatska vlada spremna je povući ovlasti koje je dala hrvatskim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke ako se prije toga nađe alternativno rješenje spora, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) reagirajući na najnovije najave iz Ljubljane da bi slovenski parlament do početka ožujka mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor uz uvjet povlačenja tužbi.

“Kao što je ministrica Vesna Pusić više puta do sada izjavila, spremni smo povući ovlasti ako nađemo alternativno rješenje”, rekla je Hini glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić.
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu kako se nada da bi slovenski parlament na zasjedanju od kraja veljače do 8. ožujka mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor, ako se ispuni slovenski uvjet da se prije toga povuku tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj.

“Prvo rješenje, a onda povlačenje”, istaknula je Barišić ponavljajući stav Zagreba da je spor oko Ljubljanske banke bilateralno pitanje koje treba odvojiti od postupka ratifikacije pristupnog ugovora.

Ugovor o pristupanju Hrvatske u EU do sada su ratificirale 22 zemlje članice Unije, a među preostalih pet je Slovenija u čijem parlamentu proces ratifikacije nije ni pokrenut.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu u Hrvatskom saboru da je moguće razmjerno brzo rješenje pitanja Ljubljanske banke. Rekla je da je Hrvatska imala pet inicijativa vezanih za rješavanje pitanja Ljubljanske banke i ocijenila da “imamo realno dobre šanse da se to pitanje relativno brzo riješi.”

Za idući tjedan najavljen je novi, peti susret hrvatskog i slovenskog stručnjaka za pitanje Lubljanske banke Zdravka Rogića i Franca Arhara, od kojih se očekuje da bi trebali ponuditi rješenje za to pitanje s kojim bi se onda trebale složiti jedna i druga vlada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*