Hrvatska je vlast napravila prevelik otklon od Hrvata u BiH

Danas u Hrvatskoj već imate kaste. Imate bogataše nastale u 90-ima zahvaljujući tadašnjoj politici. S druge strane imate ljude koji kopaju po kontejnerima. Imate i obrazovane ljude koji nikad neće moći priuštiti nešto više svojim obiteljima, jer ne mogu naći posao adekvatan svojem obrazovanju. A imate i ljude koji žive na visokoj nozi, a ne bi to mogli u nekom društvu u kojem u potpunosti vlada pravni i porezni sustav.

…A što se tiče odnosa prema Hrvatima u BiH za to je jednim dijelom odgovorna politika HDZ-a iz 90-tih godina. Nakon promjene vlasti 2000. godine Koalicija je napravila prevelik otklon od Hrvata u BiH, što se također nije pokazalo dobrim. Takav je odnos nastavila i današnja HDZ- ova Vlada. Na neki način se bježi od problema.

Hrvati za razliku od Bošnjaka i Srba u BiH imaju problema s potpunim nestajanjem. Stoga koliko se hrvatska država ne bi trebala miješati u unutarnje odnose BiH, toliko bi se maksimalno trebala angažirati oko opstojnosti hrvatskog naroda, od kulturnih, gospodarskih do obrazovnih programa i financijske pomoći. Što se tiče ideja o trećoj federalnoj jedinici, ukoliko bi ona predstavljala jedno od rješenja problema u BiH, to bi morao biti dogovor sva tri konstitutivna naroda. Koliko znam, preko naših prijatelja liberala iz BiH, sadašnjim stanjem nitko nije zadovoljan.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, za Dnevnik.ba

1 Comment

  1. Hrvatska se odrekla Hrvata u BiH, a četvrtina joj stanovnika porijeklom iz BiH. LJudi se u Hrvatskoj srame sami sebe i svog porijekla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*