Hrvatska koalicija optužila HDZ za izborni inženjering

Čelnici Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSP BiH optužili su HDZ BiH za “krađu izbora”, ustvrdivši kako izborni rezultati nisu odraz volje naroda već, kako je rečeno na konferenciji za novinare, “dobro osmišljenog i provedenog izbornog inženjeringa”. Predsjednik Izbornog stožera HSP-a BiH Živko Budimir izjavio je kako su teška kršenja izbornog zakona zabilježena u cijeloj BiH, a pogotovo na prostorima gdje su Hrvati u većini.

Kršenja zakona

“Analize izbornog procesa pokazuju da izbori nisu provedeni sukladno zakonu. Manipulacija izborima značajno je utjecala na izborni rezultat, a ima toliko pokazatelja o manipuliranju izbornim procesom da se izbori ponište”, kazao je Budmir. Kao primjere naveo je neslaganje broja glasača koji su pristupili glasovanju i broja glasačkih listića u glasačkim kutijama, zatim veliki broj nevažećih glasačkih listića te pritisak stranačkih aktivista na članove biračkih odbora. – Ovakva manipulacija izbornim procesom poznata je pod imenom ‘bugarski vlak’. Mozak ovog paklenog plana bio je smješten u zgradi Javnog poduzeća Parkovi u Mostaru, gdje je prije nekoliko mjeseci instaliran ‘Informativni centar HDZ-a BiH’. Sva oprema za ovaj centar, uključujući i programe koji se koriste uvezena je iz Srbije, a instalaciju programa obavili su stručni timovi iz Srbije”, tvrdi Budimir. HDZ 1990 i HSP BiH uputili su više prigovora mjerodavnim institucijama u kojim su zatražili ponovno prebrojavanje glasova na nekim biralištima, te vještačenje potpisa birača. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasio je da ove optužbe nisu iznesene kako bi se pronašao alibi za izborni rezultat te dodao kako je provjeravanje ovih navoda nije u interesu samo dviju stranaka već svih građana BiH. “Ja uopće nisam razočaran rezultatima HDZ-a 1990 pa i čitave koalicije. Politika i politička misija koju smo mi sebi zadali prije četiri godine je politika vođena idealima i politika koja je bazirana na vrijednostima. Treba više od jednoga mandata da dođe do svakoga čovjeka, pogotovo čovjeka ojađenoga i pokradenoga, dovedenoga u bijedno materijalno i duhovno stanje. Ja sam uvjeren u ispravnost naše politike i ona će doprijeti do ljudi”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990. Kada su u pitanju postizborne koalicije Ljubić je kazao kako do sada nije bilo izravnih razgovora s čelnicima drugih stranaka. “Više je opcija pred nama – na nekim razinama vlasti možete biti u oporbi, a na nekim u vlasti – i sve opcije bit će pažljivo analizirane. Međutim, u ovom momentu, što se tiče HDZ-a 1990, bliži smo opciji oporbe”, zaključio je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

HDZ odbacio optužbe

“HDZBiH nije kriva za neuspjeh Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSP BiH, već je kriva njihova podanička politika, koju su provodile četiri godine, a što je prepoznao hrvatski narod u BiH”, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota komentirajući izjavu čelnika te koalicije koji su na dnašnjoj konferencije za novinare u Mostaru optužili HDZBiH za krađu izbora. “Pozivamo čelnike te koalicije da prestanu sa svojim obmanama i lažima kontaminirati hrvatski politički prostor u BiH. Bit će nam drago da se odazovu pozivu koji će im bit proslIjeđen ovih dana od strane predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na sastanak na kojem će se razgovarati o strategijskim pitanjima koja se tiču hrvatskog naroda u BiH”, kazao je Relota.

1 Comment

  1. slažem se sa čelnicima HDZ1990 HDZBiH je nasilnička i bahata stranka i opet otpisuju bosanske hrvate za svoju hercegovačku politiku(federalna jedinica)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*