Hrvatska manjinska koprodukcija ‘Kad svane dan’ je srpski kandidat za Oscara

Dugometražni igrani film Kad svane dan redatelja Gorana Paskaljevića kandidat je srpske kinematografije u selekcijskom procesu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Film je koprodukcija Srbije (Nova film), Hrvatske (Maxima film) i Francuske (Arsam International), a kao manjinsku koprodukciju podržao ga je i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), priopćeno je iz ove ustanove.

Rezultati glasanja stručnog odbora Akademije filmske umjetnosti i nauke (AFUN) objavljeni su u Beogradu u ponedjeljak, 27. kolovoza. U ovogodišnjoj konkurenciji bila su ukupno tri filma koja su prijavili njihovi producenti – Kad svane dan Gorana Paskaljevića, Parada Srđana Dragojevića i Ustanička ulica Miroslava Terzića.

Kad svane dan priča je o umirovljenom profesoru glazbenog Miši Brankovu (Mustafa Nadarević), koji spletom neobičnih okolnosti otkriva svoje pravo porijeklo. Na mjestu gde je nekada bio nacistički logor za Židove u Drugom svjetskom ratu, radnici slučajno pronalaze limenu kutiju s dokumentima koju je davne 1941. godine zakopao logoraš Isak Weiss. Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Weissovi, koji su ga prije nego što su odvedeni u logor dali na čuvanje prijateljima, obitelji Brankov.

Scenarij potpisuju Filip David i Goran Paskaljević, a uz Mustafu Nadarevića u naslovnim se ulogama pojavljuju Mira Banjac, Zafir Hadzimanov, Predrag Ejdus, Meto Jovanovski, Toma Jovanović, Nebojša Glogovac i dr.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) objavit će hrvatskog kandidata za Oscara u drugoj polovici rujna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*