Hrvatska Mensa nudi “mjerenje” inteligencije po promotivnoj cijeni

Povodom učestalih medijskih napisa o inteligenciji i njenom mjerenju koji obično ne počivaju na činjenicama, kao i nadolazećeg Međunarodnog dana inteligencije, Hrvatska Mensa dala je objavu za medije u kojoj ističe da često dobiva “dobivamo pitanja o onome što je pročitano u tisku ili viđeno na televiziji, s čime se ljudi izvan psihološke struke potpuno nepotrebno i nevaljano uspoređuju”.

“Različiti testovi inteligencije rezultati su različitih psiholoških teorija o tome što je to inteligencija i koja je njena struktura. Stoga njihova konstrukcija i karakter zadataka podliježu upravo pojedinačnoj, konkretnoj teoriji. Također, testovi inteligencije mogu biti metodološki drugačije koncipirani te IQ mogu iskazivati na različitim psihometrijskim ljestvicama. Kao što temperaturu možemo mjeriti u Celsius, ali i Fahrenheit stupnjevima, a duljinu u centimetrima i inčima, tako i za ovu veličinu postoji više ljestvica. Osim toga, testovi mogu sadržavati zemljopisno ograničene populacijske norme koje ne moraju biti primjenjive na neke druge populacije. Dakle, budući postoji mnogo različitih testova inteligencije, uspoređivanje rezultata na testovima inteligencije vrlo je diskutabilno i treba ga prepustiti stručnim osobama.

U tom svjetlu niti podaci o IQ koje za pojedine poznatije osobe mediji često iznose, ne znače gotovo ništa bez dodatnih informacija o načinu testiranja. Primjera radi, na jednom testu inteligencije IQ 148 približno je jednak IQ 131 na drugom testu. Posebno spornim i teško usporedivim držimo iskazivanje izrazito visoke ili izrazito niske inteligencije budući se radi o vrlo malom isječku populacije koji će ostvariti rezultate u tom području, što i mjerenje značajno komplicira”, stoji u objavi Hrvatske Mense.

Sve one koje zanima utvrditi svoju razinu inteligencije Mensa poziva da se prijave na testiranje koje povodom Međunarodnog dana inteligencije organizira u više hrvatskih gradova. Tako se testiranja ove godine na sam Dan inteligencije 29. rujna održavaju u Senju, Koprivnici, Splitu, Puli, Virovitici i Delnicama, dok se u Zagrebu zbog velikog broja zainteresiranih testiranja inteligencije održavaju 25. i 26. rujna. Za prijavljene putem web stranica Hrvatske Mense (www.mensa.hr) osigurana je posebna promotivna cijena testiranja od samo 70 kuna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*