Hrvatska obilježila 15. godišnjicu Bljeska

bljesak-prosl-2010 Hrvatska je danas obilježila 15. obljetnicu Bljeska, vojno redarstvene operacije koju su hrvatske snage pokrenule 1. svibnja 1995. te u samo 31 sat oslobodile 500 četvornih kilometara dotad okupiranog područja zapadne Slavonije.
Svečano obilježavanje ove značajne godišnjice započelo je budnicom u izvedbi Orkestra Hrvatske vojske ulicama Okučana te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima u Okučanima. Vijence su položili i svijeće zapalili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Počast poginulima za domovinu odala su i izaslanstva Oružanih snaga RH na čelu s načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom-zbora Josipom Lucićem, Ravnateljstva policije na čelu s glavnim ravnateljem Oliverom Grbićem, županijski i općinski dužnosnici, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata te obitelji poginulih. Svečanosti u Okučanima nazočio je cijeli državni vrh koji je istaknuo važnost te uspješno izvedene akcije za stvaranje hrvatske države.
Operacija Bljesak započela je u zoru 1. svibnja 1995., u 5,30 sati, a završena je već idućeg dana u popodnevnim satima ulaskom hrvatskih snaga u dotadašnje središte srpskih okupatorskih snaga, Okučane.
Oko sedam tisuća hrvatskih vojnika i policajaca tako je za samo dan i pol uspjelo potpuno poraziti 18. korpus vojske tzv. srpske krajine.
bljesak1 U Bljesku su poginula 42 pripadnika hrvatskih snaga, 162 su ranjena, a tijekom akcije srušen je i zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota koji je u vrijeme početka velikosrpske agresije na Hrvatsku svojim MIG-om 21 prebjegao u Austriju iz bivše JNA, čime je dao veliki poticaj hrvatskim braniteljima.
Gubici srpskih okupatorskih snaga procjenjuju se na 350 do 400 mrtvih te oko tisuću ranjenih.
U znak odmazde zbog vojnog poraza, čelnik srpskih pobunjenika Mile Martić osobno je zapovjedio raketiranje Zagreba, Siska i Karlovca, 2. i 3. svibnja, kad su stradali mnogi civili. Zbog napada zabranjenim sustavima “orkan” po civilnim ciljevima, Martić je kasnije u Haagu osuđen na višegodišnju kaznu zatvora kao ratni zločinac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*