Hrvatska obilježava 19. obljetnicu međunarodnog priznanja

Republika Hrvatska obilježava 19. obljetnicu međunarodnog priznanja, u sjećanje na 15. siječnja 1992. kada je hrvatsku neovisnost priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije. Središnja proslava u spomen na taj važan datum hrvatske povijesti održava se danas u Karlovcu.

Nakon što je Hrvatsku priznala Evropska unija, isti dan, 15.siječnja 1992., uslijedila su priznanja njezinih članica i drugih zemalja – Belgije, Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Australije, Francuske, Španije, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke.

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost i raskinula državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti”, izjavio je u televizijskom obraćanju naciji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Dan poslije hrvatsku su priznale Argentina, Australija, Češko-Slovačka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj. Do kraja siječnja 1992., Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja – Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Još tijekom 1991. Hrvatsku su priznale Litva (30. srpnja 1991.). Slijedila ju je Ukrajina (11. prosinca) te Latvija (14. prosinca) i Estonija (31. prosinca), ali riječ je o državama koje u to doba ni same nisu bile priznate.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istog dana na to se odlučila i Njemačka (iako uz odluku da njeno priznanje na snagu stupa 15. januara 1992., zajedno s ostalim članicama Evropske unije).

Dva dana prije EU, 13. siječnja 1992., Republiku Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, iako je Vatikan priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991., posebnim dokumentom kojim se odredilo prema slovenskom i hrvatskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Dan nakon Svete Stolice Hrvatsku je priznao San Marino.

Potom su, među ostalima, uslijedila priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), SAD-a (7. travnja), Izraela (16. travnja, iako je do uspostave diplomatskih odnosa došlo tek pet i po godina kasnije) te Kine (27. travnja).

Prva azijska i islamska zemlja (ako se ne računa Turska) koja je priznala Hrvatsku bio je Iran (15. ožujka 1992.), a afrička Egipat (16. travnja 1992.).

Primanjem u Ujedinjene narode 22. maja 1992. Hrvatska je definitivno postala jednakopravna članica međunarodne zajednice.

Priznanje je Hrvatska dočekala u jeku Domovinskog rata, kada je gotovo trećina zemlje bila pod ukupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika, a na svoje je međunarodno priznate, granice izašla tek šest godina kasnije, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*