Hrvatska obilježava Dan neovisnosti

U povodu hrvatskog Dana neovisnosti, 8. listopada, državni čelnici položili su jutros vijence i zapalili svijeće na zagrebačkome groblju Mirogoju prisjećajući se poginulih hrvatskih branitelja i žrtava Domovinskog rata te svih zaslužnih za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja Glasa hrvatske žrtve – Zida boli, kod glavnoga križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te pokraj zajedničke bolnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednik Josipović s izaslanstvom vijence je položio i na grob Narodnih heroja te na grob Ivice Račana, hrvatskog premijera u razdoblju od 2000. do 2003.

Nakon polaganja vijenaca Josipović je, u prigodi 20. obljetnice proglašenja hrvatske neovisnosti, istaknuo kako je u proteklih 20 godina Hrvatska kao država napravili puno, očuvala neovisnost u teškom i krvavom ratu, ali i napravila brojne reforme zahvaljujući kojima je pred potpisivanjem ugovora s Europskom unijom.

“Ostalo je još jako puno stvari koje moramo učiniti, u prvom redu u gospodarstvu koje zaista ne stoji dobro, ali tu su i daljnji izazovi u izgradnji demokracije i ljudskih prava”, rekao je Josipović u kratkoj izjavi novinarima, čestitajući svim hrvatskim građanima i građanima Dan neovisnosti, kada je Hrvatska u punom smislu postala neovisna država.

Kod spomen-obilježja Glasa hrvatske žrtve – Zida boli, Središnjeg križa i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana vijence je položilo i izaslanstvo HDZ-a, predvođeno glavnim tajnikom Brankom Bačićem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*