Hrvatska policija uhitila ukrajinskog hakera kojeg traži SAD

Ukrajinski državljanin optužen u SAD-u zbog sudjelovanja u 20 milijuna dolara “teškim” internetskim prijevarama, Sergej Litvinenko uhićen je prošlog tjedna u Hrvatskoj, izvijestio je danas MUP.

Litvinenka su još prošlog tjedna uhitili policajci iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u suradnji sa službenicima tajne službe SAD-a, Odjela za domovinsku sigurnost i službenicima za provođenje zakona Veleposlanstva SAD-a.

U MUP-u kažu da je uhićenje obavljeno u koordinaciji s Interpolom i da je u tome surađivalo nekoliko policijskih agencija iz triju zemalja, no o pojedinostima akcije glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš za sada nije želio govoriti pa tako ostaje nepoznato kada je, gdje i na koji način uhvaćen Ukrajinac kojega je Savezni porotnički sud SAD-a optužio zbog računalnog kriminala i njegove uloge u prijevarama u toj državi.

Prijevare je počinio putem sofisticirane internetske tvrtke, a materijalna šteta iznosi više od 20 milijuna dolara. Iz SAD-a su najavili da će tražiti njegovo izručenje.

U MUP-u kažu da uhićenje Litvinenka skreće pažnju na rastuću opasnost računalnog kriminaliteta u cijelom svijetu, predstavlja izazov identificiranja i procesuiranja on-line tvrtki koje se bave kriminalnom djelatnošću i potrebu za stalnom međunarodnom suradnjom u borbi protiv računalnog kriminaliteta koji uključuje trgovanje podacima s ukradenih kreditnih kartica, pranje novca, upadanje u računalne sustave i hakiranje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*