Hrvatska pošta pušta u optjecaj marku s motivom dubrovačke pisanice

Hrvatska pošta će 16. ožujka pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku na temu Uskrsa, s motivom dubrovačke pisanice. Marka će vrijediti za plaćanje poštanskih usluga u unutarnjem i međunarodnom poštanskom prometu. Autorica prigodne poštanske marke je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a marka je tiskana u nakladi od 100.000 primjeraka te u arcima od 20 maraka. Nominalna vrijednost nove marke je 3,10 kn.

Tiskano je i 20.000 karneta s po četiri marke. Hrvatska pošta pustit će u prodaju i 1400 primjeraka prigodnih omotnica prvog dana (FDC) te 100 primjeraka prigodnih omotnica. Žig prvog dana bit će u uporabi 16. i 17. ožujka 2012. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, dan uskrsnuća Isusa Krista. Uz slavlje ovoga velikog blagdana vežu se i brojni običaji, a najčešći je izrada pisanica. Pisanice su, osim simbola života, i lijep tradicionalni dar. Nekad su se bojile na prirodne načine, premda i danas mnogi znaju omotati jaje ljuskama luka kako bi dobili crvenu boju ili ga čvrsto umotati u tkaninu u koju se umetne list djeteline ili kakve druge travke nakon čega bi jaje dobilo zanimljiv ukras.

Najveću draž jaja duguju upravo ovim starim tehnikama ukrašavanja – šaranju s voskom ili kuhanju s biljkama koje ostavljaju otisak svog lišća. U dubrovačkom kraju nekad nije bilo kuće bez “umjetnika” koji je znao “pengati” jaja s kojima se slavilo uskrsnuće Gospodinovo, ali i iskazivala ljubav, naklonost i poštovanje. Ljepota toga na poseban način ukrašenog dara rezultat je naraštajima kovane vještine i ljubavi osobe koja “penga” jaje te se dobro pazilo kome će se darovati jaje ispisano riječima “Ovo jaje od srca se daje” ili “Malo jaje našarat ću, koga volim, regalat ću”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*