Hrvatska priprema ratifikaciju sporazuma o granici koji su potpisali Tuđman i Izetbegović

Hrvatska Vlada namjerava u saborsku proceduru poslati Sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine, prema kojem Hrvatska Bosni i Hercegovini prepušta vrh poluotoka Kleka i otočiće u malostonskome zaljevu.

Ministrica Pusić je u izjavi za Hrvatski radio istaknula kako se Hrvatska ničega ne odriče.

“Hrvatska definira granice svog teritorija ne samo na tim točkama, nego na 1000 kilometara granice. To je procedura koja je dugotrajna i komplicirana i koja je postignuta u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman, a predsjednik BiH Alija Izetbegović. Sporazum je bio spreman za ratifikaciju 2005. Iz nekih razloga tada nije ratificiran i vrlo je vjerojatno da će na ovaj način i u toj formi biti predložen opet za ratifikaciju. O tome mi razgovaramo u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci”, rekla je Pusić.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija sastali su se prošli tjedan u Motovunu. Razgovarali su o koridoru kroz Neum i rješavanju otvorenih graničnih pitanja između dviju zemalja.

Otočići Veliki i Mali Školj u Neumskom zaljevu trebaju pripasti Bosni i Hercegovini no Hrvatska pri tom mora imati mogućnost na odgovarajući način povezati svoj teritorij, rekao je Lagumdžija za Dnevni avaz komentirajući dosadašnji tijek razgovora o ovom pitanju između dužnosnika dvoje zemlje.

Dodao je kako je izvjesno da će Hrvatska jednog dana imati interes povezati iz turističkih i strateških razloga Pelješac s ostatkom države što će se osigurati gradnjom mosta a za BiH je pritom važno da taj prometni objekt bude izgrađen sukladno međunarodnom i pravu BiH.

Lagumdžija je odbacio mogućnost da bi BiH i Hrvatska ‘trgovale’ pelješkim mostom u zamjenu za Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Kleka, ističući kako je takvo što možda primjereno za tržnicu, no ne i za odnose dviju država.

Podsjećajući kako je “najveći interes BiH pristup luci Ploče”, Lagumdžija je dodao da je “prošlo vrijeme u kojemu je netko nekoga pokušavao prevariti” i kako je to bit nove politike vlada dviju država.

Ministar vanjskih poslova BiH potvrdio je da će 19. rujna u Bruxellesu biti održan sastanak s predstavnicima Eurpske komisije. Cilj je utvrditi mogućnost rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom na području prometa, zdravstva i graničnog režima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*