Hrvatska priznaje status Hrvatima bez hrvatskog državljanstva

Hrvati koji žive u inozemstvu, a nemaju hrvatsko državljanstvo, ubuduće bi trebali puno brže i jednostavnije doći do hrvatske putovnice.

Onima kojima matične države brane stjecanje dvojnog državljanstva, Zagreb će dati „status Hrvata bez hrvatskog državljanstva“, koji će im u Hrvatskoj omogućiti razne povlastice.

Odlučila je to Vlada Hrvatske, usvojivši posebnu Strategiju o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske. Nakon nje, ustvrdio je Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova, donijet će se i poseban zakon o Hrvatima u svijetu, te će se osnovati središnje tijelo za suradnju s njima i posebno vladino vijeće. Radi jačanja odnosa s dijasporom, utemeljit će se i obilježavati i Dan Hrvata izvan Hrvatske, mada još nije poznato kojeg će se datuma on slaviti, piše Jutarnji list.

„To je obveza koju imamo i prema odredbama hrvatskog Ustava“, poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Prema Vladinim podacima, izvan hrvatskih granica danas živi oko 3,75 milijuna Hrvata, koji se dijele u tri skupine. Prvu kategoriju predstavljaju Hrvati u BiH, koji su u toj zemlji konstitutivan narod, a čiji se broj, nakon rata, u toj zemlji procjenjuje na oko 400.000. U drugu kategoriju ulaze autohtone hrvatske manjine u 12 europskih zemalja, koje broje oko 350.000 pripadnika. Posljednja skupina je hrvatsko iseljeništvo, kojih ima oko tri milijuna, od čega oko dva milijuna u prekooceanskim zemljama.

Sa svima njima Vlada sada želi ojačati odnose, pa im, osim mogućnosti bržeg stjecanja hrvatskog državljanstva, nudi i razne povlastice. Među ostalim, omogućit će im se jednostavniji upisi u hrvatske škole i fakultete, pravo kupovine nekretnina, mogućnost natjecanja za slobodna radna mjesta, pravo prijave na natječaje i dobivanje stipendija, kao i financijska podrška.

Posebne olakšice ostvarivat će prilikom turističkih posjeta Hrvatskoj, budući da se uvodi „Hrvatska kartica“ (CRO Card), koja će im omogućiti povoljniji pristup pojedinim turističkim uslugama. Ta prava odnose se i na članove obitelji Hrvata u inozemstvu, kao i na Hrvate koji nemaju hrvatsko državljanstvo, niti status „Hrvata bez hrvatskog državljanstva“, a kojima će se ubrzati postupak dobijanja viza.

Velika očekivanja Banski dvori od Hrvata u iseljeništvu imaju i u segmentu gospodarstva. Prema riječima Domagoja Ivana Miloševića, potpredsjednika Vlade za investicije, Hrvati iz iseljeništva dobrodošli su ulagači u Hrvatsku jer za to, tvrdi, imaju kapital i nove ideje, a ne nedostaje im ni energije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*